default-logo

Placki z cukinii

Placki z cukinii Placki z tartej cukinii, które mogą być dodatkiem do dania głównego, do mięsa, drobiu lub ryby. Można je też podać same, na ciepłą przekąskę. Pod przepisem zamieściłam kilka innych propozycji podania placków. Oprócz cukinii placki zawierają dodatek cebulki oraz koperku. Można dać czosnek lub inne zioła. Podczas robienia placków, pamiętajmy o trzymaniu się ściśle przepisu i zawartych w nim wytycznych. Wówczas na pewno nie będzie żadnych problemów ze smażeniem placków, nie będą się rozpadać i szybko się usmażą. Oto najważniejsze z nich: Nie można zwiększać ilości cukinii, chyba, że proporcjonalnie zwiększymy ilość reszty składników Trzymajmy się ilości placków, czyli spróbujmy usmażyć 10 sztuk Ilość ciasta na 1 placka to 1 pełna łyżka stołowa Placki nie potrzebują za dużo tłuszczu, ważne aby dno patelni było natłuszczone Można delikatnie odcisnąć startą cukinię i cebulę Nie smażmy zbyt dużo placków jednocześnie Używajmy większej, cienkiej patelni ze śliską powłoką 0

191 4.69

Placki z cukinii

Pyszne i proste placuszki z tartej cukinii

  • Szybki obiad
  • Placki
  • Dodatki
  • Cukinia
  • Wegetariańskie

Świetne jako dodatek do dań głównych (np. gulaszu) lub jako samodzielne danie np. z sosem pieczarkowym lub tzatzikami.

Składniki

2 porcje, 10 sztuk
  • 3 łyżki (30 g) mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 300 g cukinii (1 mała)
  • 1/4 niedużej cebuli
  • 1 łyżka koperku lub świeżych ziół lub natki pietruszki
  • olej roślinny lub oliwa

Przygotowanie

  • Mąkę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem, a następnie z roztrzepanym jajkiem (najlepiej za pomocą rózgi). Wlać mleko i wymieszać na jednolite ciasto.
  • Odważyć potrzebną ilość cukinii (nie więcej!). Umyć, osuszyć, odciąć końce i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Tak samo zetrzeć cebulę. Cukinię i cebulę po starciu delikatnie odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody.
  • Cukinię i cebulę oraz posiekaną zieleninę dodać do ciasta i wymieszać łyżką.
  • Rozgrzać patelnię z olejem lub oliwą. Nakładać po łyżce (nie więcej!) masy i smażyć placuszki przez około 2 – 3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 2 minuty.

Propozycja podania

Jako samodzielna przekąska lub dodatek do dań głównych np. gulaszu. Świetna z dodatkami jak sos pieczarkowy / grzybowy / kurkowy / pomidorowy lub tzatziki lub śmietana
  • Placki z cukinii Placki z cukinii
About the Author

Leave a Reply

*