default-logo

Pita

Pita Gotowy zestaw trzech sprawdzonych przepisów na wegetariańską ucztę od podstaw: falefel – smażone kuleczki z ciecierzycy, pity – okrągłe, pszenne placki z „kieszonkami” na nadzienie, a do tego sos tahini. Przygotowanie całości zabierze trochę czasu, ale jeśli poszukujecie inspiracji na przyjęcie w orientalnym klimacie już wiecie gdzie szukać przepisów 😉 0

68 3.65

Pita

  • Pieczywo
  • Kuchnia orientalna
  • Dodatki
  • Wegańskie
  • Pełnoziarniste

Płaskie placki drożdżowe z mąki pszennej, pieczone na gorącej suchej patelni. Podczas podgrzewania na patelni ciasto napusza się i tworzy w środku kieszonkę – idealne miejsce na farsz. Ciasto na pity przypomina ciasto na pizzę. Można piec w piekarniku lub na suchej patelni.

Składniki

8 sztuk
  • 350 g mąki pszennej (białej lub pełnoziarnistej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 250 ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

  • Przesiać mąkę do miski, dodać sól, drożdże i wymieszać. Zrobić wgłębienie i wlewać w nie stopniowo ciepłą wodę zagarniając łyżką mąkę do środka. Następnie delikatnie i powoli wymieszać wszystkie składniki i połączyć je w jednolite ciasto, dodając pod koniec oliwę.
  • Wyrabiać przez ok. 5 – 7 minut (mikserem planetarnym lub na stolnicy posypanej mąką). Wyrobione ciasto umieścić w misce, przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i chwilę powyrabiać aż ciasto będzie gładkie.
  • Pokroić je na 8 równych części i uformować z nich kuleczki, odłożyć pod przykryciem ze ściereczki na 10 minut.
  • W międzyczasie bardzo dobrze rozgrzać patelnię. Rozwałkować pierwszą kulkę na cienki placek o średnicy ok. 20 cm, położyć go na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) i podgrzewać na większym ogniu przez ok. pół minuty, przewrócić na drugą stronę i podgrzewać przez ok. 1,5 minuty. Znów przewrócić i podgrzewać jeszcze przez ok. 1/2 minuty.
  • Odłożyć na talerz i powtórzyć z resztą ciasta. Pity powinny być miękkie a nie kruche po upieczeniu.

Propozycja podania

Pitę przekroić na 2 połówki i owtorzyć kieszonki, włożyć nadzienie np. kofty, falafele.

Wskazówki

  • Pity można też piec w piekarniku: piekarnik nagrzać do 240 stopni C, nagrzać w nim blaszkę lub kamień do pieczenia. Położyć placek i piec przez ok. 2 – 3 minuty.
  • Ciasto na pity można zagnieść wcześniej i schować pod przykryciem na noc do lodówki. Ciasto ocieplamy w temp. pokojowej (ok. 2 – 3 godziny) i dalej postępujemy jak w przepisie, formujemy kuleczki itd. Z takiego ciasta pity łatwiej się otwierają podczas smażenia.
  • Pita Pita
  • Pita z falafelem Pita z falafelem
About the Author

Leave a Reply

*