default-logo

Pilaf z migdałami

Pilaf z migdałami Filety z soli, zawinięte w proste roladki z liśćmi świeżej bazylii. Duszone w kremowym sosie na bazie soku z pomarańczy, z dodatkiem serka mascarpone. Podane z zapiekanym aromatycznym ryżem i sałatką z zielonej fasolki Mamut . Danie lekkie, soczyste i zdrowe, bardzo proste do przygotowania. Z dużą ilością pachnącej bazylii. Sos pomarańczowy z mascarpone może być dodatkiem nie tylko do roladek czy prostych filetów z soli, ale i do kurczaka czy krewetek. Sos gotowałam z dodatkiem brandy, co dodatkowo wzbogaciło jego smak. Koniecznie do wypróbowania! Pilaf z zapiekanego ryżu przygotowałam podobnie jak w tym daniu, trochę go uprościłam rezygnując między innymi z natki pietruszki i oczywiście pomijając jajko oraz dorsza. Tak przygotowany ryż polecam też do innych świątecznych dań. Pachnący cynamonem, w pięknym żółtym kolorze, podany w ładnej, żaroodpornej formie, będzie nie tylko bardzo dobrze smakował ale i przyciągał spojrzenia gości 🙂 Po rybie w pomarańczach, gdzie sos pomarańczowy doprawiłam imbirem i sosem sojowym, to druga propozycja przygotowania dania z akcentem pomarańczowym. 0

3 4.67

Pilaf z migdałami

  • Dodatki
  • Ryż
  • Przepisy fit
płatki migdałów

Składniki

2 porcje
  • 100 g białego ryżu Basmati (1 woreczek)
  • 3 łyżki posiekanych miękkich rodzynek królewskich
  • 3 łyżki posiekanych migdałów bez skórek lub orzeszków pinii, zrumienionych na patelni
  • przyprawy: 1 laska cynamonu, 7 strączków kardamonu (można też dodać sproszkowane), 2 łyżeczki pieprzu seczuańskiego, 2 liście laurowe, 2 łyżeczki sproszkowanej żółtej kurkumy
  • 3 łyżki masła
  • sól morska

Przygotowanie

Na gotującą i osoloną wodę włożyć ryż. Gotować przez 5 minut, odcedzić, wsypać do miski. Wymieszać z rodzynkami i migdałami lub orzeszkami pinii. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Ryż wyłożyć do naczynia żaroodpornego, do środka wcisnąć przełamaną na pół laskę cynamonu. Dodać strączki kardamonu, ziarenka pieprzu seczuańskiego i liście laurowe. Posypać kurkumą i lekko przemieszać. Rozłożyć kawałki masła, przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut.

  • Pilaf z migdałami
About the Author

Leave a Reply

*