Pieczone talarki cukinii
0 Comment

47 4.21
Śr ocena
Pieczone talarki cukinii
w chrupiącej posypce
- Hity Kwestii Smaku
- Lunche
- Dodatki
- Lekkie kolacje
- Cukinia
- Przepisy fit
- Bezglutenowe
- Przyjęcia i imprezy
mąka migdałowa
Składniki
1 – 2 porcje
- 1 cukinia około 500 g
- szczypta soli
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 6 łyżek tartego parmezanu (lub grana padano lub Bursztyna)
- 4 łyżki zmielonych migdałów bez skórek lub bułki tartej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Cukinię pokroić na plasterki o grubości około 3-5 mm. W misce wymieszać tarty ser, bułkę tartą lub mielone migdały oraz suszone oregano.
- Cukinię oprószyć solą morską, wysmarować oliwą, obtoczyć w posypce, ułożyć w formie żaroodpornej lub na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika.
- Piec przez około 15 – 20 minut na złoty kolor. Podawać ze śmietaną lub/i ketchupem, świeżym tymiankiem.
Propozycja podania
Kwaśna śmietana (200 g) posypana oregano i płatkami chili, domowy ketchup, świeży tymianek.