default-logo

Pieczone talarki cukinii

Pieczone talarki cukinii Przekąska na szybko z pieczonej w piekarniku cukinii obtoczonej w mieszance tartego sera oraz bułki tartej (lub mielonych migdałów bez skórek), z dodatkiem suszonego oregano. Talarki są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Do panierki nie używam jajek, cukinię smaruję tylko oliwą. Polecam na przekąskę i kolację na ciepło, ale również jako dodatek do obiadu, do mięsa. Podawana ze śmietaną i/lub domowym ketchupem sprawdzi się jako smaczna przystawka na przyjęciu czy imprezie. 0

47 4.21

Pieczone talarki cukinii

w chrupiącej posypce

  • Hity Kwestii Smaku
  • Lunche
  • Dodatki
  • Lekkie kolacje
  • Cukinia
  • Przepisy fit
  • Bezglutenowe
  • Przyjęcia i imprezy
mąka migdałowa

Składniki

1 – 2 porcje
  • 1 cukinia około 500 g
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 6 łyżek tartego parmezanu (lub grana padano lub Bursztyna)
  • 4 łyżki zmielonych migdałów bez skórek lub bułki tartej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Cukinię pokroić na plasterki o grubości około 3-5 mm. W misce wymieszać tarty ser, bułkę tartą lub mielone migdały oraz suszone oregano.
  • Cukinię oprószyć solą morską, wysmarować oliwą, obtoczyć w posypce, ułożyć w formie żaroodpornej lub na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika.
  • Piec przez około 15 – 20 minut na złoty kolor. Podawać ze śmietaną lub/i ketchupem, świeżym tymiankiem.

Propozycja podania

Kwaśna śmietana (200 g) posypana oregano i płatkami chili, domowy ketchup, świeży tymianek.

  • Pieczone talarki cukinii
  • Pieczone talarki cukinii w chrupiącej posypce
About the Author

Leave a Reply

*