default-logo

Pieczone chrupiące chipsy z ziemniaków

Pieczone chrupiące chipsy z ziemniaków Roladki z polędwicy wieprzowej nadziewane suszonymi pomidorami, zawinięte w suszoną szynkę (serrano lub parmeńską), polane aromatycznym sosem z gorgonzoli. Jeszcze lepsze od ostatnich polędwiczek z mozzarellą. Tym razem zamiast smażyć roladki na patelni, upiekłam je w piekarniku. Jest równie smacznie, a do tego roladki można przygotować wcześniej i upiec przed samym podaniem, bez niepotrzebnego bałaganu w kuchni. Polędwiczki podałam z chrupiącymi chipsami z ziemniaków, upieczonymi w piekarniku. Przygotowanie w ten sposób ziemniaków wymaga użycia melaksera, mandoliny lub odpowiedniej tarki. Muszą być bowiem pokrojone na cieniutkie plasterki (1-2 mm) o równej grubości. Otrzymujemy wówczas najlepsze, domowej roboty chipsy 🙂 Do roladek możecie z powodzeniem zrobić inne Wasze ulubione ziemniaki lub podać je z samą sałatką. Z pewnością sprawdzą się na niejednym świątecznym stole 🙂 122

13 4

Pieczone chrupiące chipsy z ziemniaków

  • Dodatki
  • Ziemniaki
  • Wegańskie
  • Przyjęcia i imprezy
tymianek
rozmaryn

Składniki

2 – 4 porcje
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • sól morska
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego) lub posiekanego rozmarynu
  • 2 łyżki masła (użyłam klarowanego) lub oliwy

Przygotowanie

  • Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą szczoteczką lub ostrą stroną gąbki, osuszyć i pokroić (mandoliną, melakserem, przystawką do miksera lub ewentualnie specjalną tarką do warzyw). Pokroić na 1 mm lub 2 mm plasterki (nie grubiej!). Jednocześnie pieczone ziemniaki muszą być tej samej grubości.
  • Ziemniaki posypać solą morską, tymiankiem i wysmarować w roztopionym maśle lub oliwie. Ułożyć na dużej blaszce do pieczenia z nieprzywierającą powłoką lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki układamy jeden obok drugiego (mogą częściowo zachodzić na siebie, ale tylko brzegami).
  • Jeśli ziemniaki pokroiliśmy na minimalną grubości (1 mm) pieczemy je w piekarniku uprzednio nagrzanym do 220 stopni C przez około 7 – 10 minut lub do czasu aż będą równomiernie zrumienione. Grubsze plasterki ziemniaków (2 mm) pieczemy w 250 stopniach C przez około 9 – 15 minut lub do zrumienienia. Ziemniaki dobrze jest obserwować podczas pieczenia. Po upieczeniu odczekajmy kilka minut, ziemniaki nabiorą chrupkości i łatwiej będą odchodzić od blaszki.

Propozycja podania

Np. do polędwiczek z suszonymi pomidorami w sosie z gorgonzoli.

Wskazówki

Nie nie jest łatwo upiec idealne, chrupiące i równomiernie zrumienione chipsy, ale z czasem można nabrać wprawy 🙂 Najlepsze efekty uzyskuje się piekąc małą ilość ziemniaków jednocześnie, i na grubszej blaszce.

  • Pieczone chrupiące chipsy z ziemniaków
About the Author

Leave a Reply

*