Pieczone bataty
0 Comment

53 4.32
Śr ocena
Pieczone bataty
czyli pieczone frytki z batatów
- Dodatki
- Bataty
Najprostszy sposób na bataty – pieczone w piekarniku, doprawione solą, pieprzem oraz ziołami: tymiankiem lub rozmarynem. Sprawdzą się też inne przyprawy w proszku jak słodka i ostra papryka, cynamon, kurkuma, kumin, kolendra.
Składniki
- 1 kg batatów (patatów, słodkich ziemniaków)
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- gałązki świeżego tymianku lub rozmarynu (lub łyżeczka ziół suszonych)
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Bataty umyć, osuszyć i pokroić na kawałki np. wzdłuż na „frytki”. Oprószyć solą, pieprzem, wysmarować oliwą i posypać posiekanymi listkami ziół.
- Wyłożyć na blachę do pieczenia i piec do miękkości przez około 20 minut (można sprawdzić widelcem).
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki