default-logo

Pieczarki faszerowane mielonym mięsem

Pieczarki faszerowane mielonym mięsem Pieczarki faszerowane mielonym mięsem indyka, zapiekane w piekarniku pod tartym serem. To łatwa do przygotowania przekąska, która sprawdzi się na przykład na szwedzki stół podczas przyjęcia. Farsz z mielonego mięsa (może być indyk lub szynka wieprzowa) doprawiam czosnkiem, suszonym oregano, papryką i kminem rzymskim. Pod koniec pieczenia posypuję pieczarki tartym serem. 0

21 4.48

Pieczarki faszerowane mielonym mięsem

zapiekane z serem

  • Dodatki
  • Indyk
  • Wieprzowina
  • Mięso mielone
  • Pieczarki
  • Przyjęcia i imprezy
kmin rzymski
cheddar

Składniki

  • 200 g mielonego mięsa (np. z udźca indyka lub łopatki, szynki wieprzowej)
  • 500 g pieczarek, najlepiej większych
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki + do podania
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 szklanki tartego żółtego sera
Przyprawy
  • 1 łyżka sosu sojowego lub 1 łyżeczka sosu worcestershire (worcester)
  • po 1/4 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano oraz opcjonalnie 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kuminu)

Przygotowanie

  • Do miski włożyć zmielone mięso. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Odłamać nóżki pieczarek. Łyżeczką wydrążyć pozostałe „ruchome” części kapelusza, robiąc jak najwięcej miejsca na farsz.
  • Nóżki pieczarek i wydrążone części kapeluszy drobno posiekać na desce, włożyć na patelnię. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, łyżkę oliwy i pdsmażyć na patelni przez kilka minut, co chwilę mieszając.
  • Doprawić solą i pieprzem, pod koniec dodać starty czosnek i natkę pietruszki. Przełożyć do miski z mięsem, dodać bułkę tartą, przyprawy i wymieszać. Jeśli sami mielimy mięso możemy zmielić je z podsmażonymi składnikami z patelni.
  • Wydrążone kapelusze pieczarek napełnić farszem. Ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez około 30 minut. Na 8 minut przed końcem pieczenia posypać tartym serem.
  • Po upieczeniu posypać posiekaną natką pietruszki.
  • Pieczone pieczarki
  • Pieczone pieczarki
About the Author

Leave a Reply

*