Pesto
0 Comment

105 4.74
Śr ocena
Pesto
Zielone pesto bazyliowe
- Kuchnia włoska
- Dodatki
orzeszki pinii
bazylia
pesto
Składniki
ok. 1/2 szklanki
- 25 g liści bazylii (1 „doniczka”)
- 1 ząbek czosnku
- 25 g (2 łyżki) orzeszków pinii* (zrumienionych na suchej patelni)
- 10 g tartego parmezanu
- 70 ml oliwy extra vergine
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie
- Wszystkie składniki utrzeć w moździerzu lub zmiksować rozdrabniaczem (lub mini melakserem lub blenderem), tak aby pozostały małe drobinki składników, na koniec doprawić solą morską i pieprzem.
Wskazówki
* orzeszki piniowe (choć wchodzą w skład oryginalnego włoskiego pesto, i polecam je użyć do tego przepisu) można zastąpić orzechami nerkowca. Sprawdzą się też pestki dyni lub słonecznika, orzechy włoskie – ale smak takiego pesto będzie nieco inny. Zamiast parmezanu można użyć grana padano, pecorino lub innego twardego sera np. Bursztyn.