default-logo

Pasta jajeczna z pieczonym łososiem

Pasta jajeczna z pieczonym łososiem Do smarowania pieczywa, na kanapki. Na co dzień i od święta — sprawdzi się zarówno na weekendowe śniadanie jak i na wielkanocny stół. Pasta z pieczonego łososia i ugotowanych jajek doprawiona cebulką (sparzoną wrzątkiem), cytryną i czerwoną papryką w proszku. Łosoś i jajka nie są zmiksowane na jednolitą pastę, ale rozgniecione widelcem. Pasta nabiera kremowej konsystencji dzięki dodatkowi utartego masła z dodatkiem śmietanki. Świetnie smakuje z rzeżuchą. Wierzch pasty dekorujemy klarowanym masłem, które nie tylko ładnie wygląda ale i zabezpiecza pastę przed wyschnięciem. Polecam na Wielkanoc 🙂 0

14 4.36

Pasta jajeczna z pieczonym łososiem

  • Pasty kanapkowe
  • Pasta jajeczna
  • Dodatki
  • Jajka
  • Łosoś
  • Wielkanoc
rzeżucha

Składniki

4 porcje
  • 250 g filetu łososia
  • 4 jaja
  • 2 łyżki cebuli pokrojonej w małą kosteczkę
  • po 1/2 łyżeczki soli morskiej, świeżo zmielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku (łagodnej)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 g masła
  • 3 łyżki śmietany kremowej 36% (schłodzonej)
Do upieczenia łososia
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego lub 1 i 1/2 łyżeczki płynnego miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny
Na wierzch (opcjonalnie)
  • 3 łyżki klarowanego masła (może też być zwykłe)
  • szczypta soli
  • szczypta rzeżuchy

Do podania: np. pieczywo, rzeżucha, świeżo zmielony kolorowy lub czarny pieprz

Przygotowanie

  • Pieczony łosoś: piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Do małego naczynia żaroodpornego wlać sos sojowy, syrop klonowy lub miód, ocet ryżowy lub sok z cytryny. Wymieszać i włożyć w to łososia skórką do góry. Wstawić do piekarnika i piec przez 17 minut. Wyjąć z piekarnika, zdjąć skórkę i szarą część mięsa pod spodem. Mięso rozdrobnić widelcem i usunąć ości. Ostudzić.
  • Jajka: włożyć do garnka, zalać ciepłą wodą i zagotować. Gotować przez 5 i 1/2 minuty licząc od momentu zagotowania się wody. Po ugotowaniu jajek garnek natychmiast wstawić do zlewozmywaka i zalać zimną wodą. Zbić skorupki i zostawić jajka w chłodnej wodzie na kilka minut (woda dostanie się pod skorupkę i skorupka będzie łatwiej odchodziła). Jajka obrać ze skorupek i zgrubnie pokroić w kostkę. Następnie rozgnieść widelcem na mniejsze cząstki.
  • Cebulę pokrojoną w małą kosteczkę, umieścić na sitku i sparzyć szklanką wrzątku. Odcedzić.
  • Łososia wraz z sosem z naczynia włożyć do miski, dodać cebulę, jajka i chwilę pognieść widelcem tak aby łosoś się rozdrobnił i składniki się pomieszały. Doprawić solą morską, świeżo zmielonym pieprzem oraz czerwoną paprykę w proszku. Wlać sok z cytryny, wymieszać.
  • Do czystej miski włożyć pokrojone na kawałeczki masło i ubić mikserem (2 – 3 minuty), dodać śmietanę i ubić razem na sztywno (2 – 3 minuty). Dodać do miski z jajkami i łososiem, wymieszać. Gotową pastę włożyć do słoika, wyrównać powierzchnię.
  • Roztopić masło, doprawić je solą. Na paście położyć szczyptę rzeżuchy zalać masłem i wstawić do lodówki na około pół godziny aż masło na wierzchu zastygnie. W lodówce masa będzie sztywniała.
  • Pasta jajeczno-łososiowa
  • Pasta jajeczno-łososiowa
About the Author

Leave a Reply

*