default-logo

Młode ziemniaki z rzodkiewką, dymką i sosem chrzanowym

Młode ziemniaki z rzodkiewką, dymką i sosem chrzanowym Typowe i znane piersi kurczaka smażone w panierce z bułki tartej, teraz w nowej odsłonie, z dodatkiem tartego parmezanu! Ta niewielka zmiana sprawi, że Wasz obiad nabierze nieco bardziej wyjątkowego charakteru. Polepszy smak i doda więcej aromatu. W sezonie letnim do kurczaka polecam młode ziemniaki oraz surówkę z rukoli, rzodkiewki, dymki z sosem chrzanowym (śmietana + tarty chrzan). Druga propozycja to młode ziemniaki z rzodkiewką i dymką (młody szczypiorek z cebulkami) w pysznym kremowym sosie chrzanowym (jak wyżej). Mogą stanowić dodatek do powyższych piersi kurczaka w parmezanie lub do innych kotletów, np. schabowych, a nawet do łososia. Można je podać w formie sałatki ziemniaczanej z kubkiem zsiadłego mleka 🙂  0

14 4.36

Młode ziemniaki z rzodkiewką, dymką i sosem chrzanowym

  • Sałatki
  • Dodatki
  • Rzodkiewka
  • Ziemniaki
  • Wegetariańskie
chrzan
dymka

Jako dodatek do dania np. filetów kurczaka w parmezanowej panierce.

Składniki

2 porcje
  • 800 g młodych, małych ziemniaczków
  • 6 rzodkiewek
  • 2 dymki (młode cebulki ze szczypiorkiem)
  • 1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka
  • 3 łyżki gęstej śmietany 22% lub 18%
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  • Ziemniaki dokładnie wyszorować, włożyć do zimnej wody i oskrobać. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
  • Rzodkiewki i dymkę umyć i pokroić na cienkie plasterki.
  • Wymieszać chrzan ze śmietaną, doprawić solą i zmielonym pieprzem.
  • Ziemniaki wymieszać z rzodkiewką, dymką i kremowym sosem chrzanowym.
  • Młode ziemniaki z rzodkiewką, dymką i sosem chrzanowym Młode ziemniaki z rzodkiewką, dymką i sosem chrzanowym
About the Author

Leave a Reply

*