default-logo

Młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana Klasyka kuchni polskiej, chyba najpopularniejszy polski obiad. Najlepsze oczywiście domowe, własnoręcznie „rozbite” i usmażone w dobrej panierce i na dobrym tłuszczu (klarowanym maśle!). Tradycyjnie schabowe podajemy z zasmażaną kapustą; zatem trwający właśnie sezon na młodą, zieloną kapustę to idealny moment na przygotowanie całego zestawu 😉 Zapraszam więc na schabowe z zasmażaną kapustą w towarzystwie młodych ziemniaków i koperku! 0

51 4.8

Młoda kapusta zasmażana

Ze śmietanką i koperkiem

  • Potrawy tradycyjne
  • Kuchnia polska
  • Dodatki
  • Młoda kapusta

Składniki

  • 1/2 główki młodej, zielonej kapusty
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 łyżka mąki
  • 6 łyżek śmietanki kremówki
  • sól, pieprz, 1/2 łyżeczki kminku, 1 listek laurowy
  • 1/2 pęczka koperku

Przygotowanie

  • Kapustę umyć, poszatkować. W szerokim garnku na łyżce oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę (ok. 5-7 minut).
  • Dodać kapustę oraz obraną i startą na tarce marchewkę. Wlać bulion, doprawić solą, pieprzem, dodać kminek i listek laurowy. Wymieszać i zagotować.
  • Przykryć i gotować przez ok. 10 minut aż kapusta będzie miękka. 
  • W międzyczasie na patelni podsmażyć mąkę. Gdy zacznie się rumienić, dodać resztę oleju i wymieszać. Wlać wywar z kapusty i mieszać aż nie będzie grudek.
  • Wlać śmietankę i wymieszać. Przelać do garnka z kapustą, wymieszać i gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Na koniec dodać posiekany koperek.

Wskazówki

Można zrobić również ze zwykłej białej kapusty, tylko dłużej ją gotować (ok. 40 minut), wówczas lepiej nie dodawać już śmietanki.

  • Młoda kapusta zasmażana Młoda kapusta zasmażana
About the Author

Leave a Reply

*