default-logo

Marmolada cebulowa

Marmolada cebulowa

7 4.29

Marmolada cebulowa

Marmelade d'oignons

  • Kuchnia francuska
  • Dodatki
  • Cebula
  • Wegetariańskie

Z kuchni francuskiej, jako dodatek do steków, pasztetu, foie gras, sera roquefort.

Składniki

4 porcje
  • 20 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 500 g pokrojonej w cienkie plasterki cebuli
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka rumu
  • 4 łyżki soku z czarnych porzeczek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek octu balsamicznego

Przygotowanie

  • W rondlu o grubym dnie rozpuścić na średnim ogniu masło z olejem. Dorzucić cebulę i smażyć mieszając przez 5 minut. Dodać cukier, rum, ocet, sok z porzeczek i sól. Mieszać, aż cukier się rozpuści.
  • Zmniejszyć ogień i od czasu do czasu mieszając smażyć na małym ogniu przez 1 i 1/2 godziny, aż cebula będzie miękka i ciemnobrązowa. Pod koniec gotowania dodać ocet balsamiczny.
  • Marmolada cebulowa
  • Marmolada cebulowa
  • Marmolada cebulowa
  • Marmolada cebulowa
About the Author

Leave a Reply

*