default-logo

Krokiety ziemniaczane

Krokiety ziemniaczane Najprostsze krokiety ziemniaczane z ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków. Można dodać do nich posiekaną natkę pietruszki lub ulubione zioła czy przyprawy. Takie krokiety sprawdzą się jako dodatek do dania (np. mięsa z sosem) zamiast tradycyjnych ziemniaków. Świetne też jako baza dania wegetariańskiego z dodatkiem sosu np. pieczarkowego lub grzybowego oraz surówki. 20

31 4.32

Krokiety ziemniaczane

  • Potrawy tradycyjne
  • Bar mleczny
  • Kuchnia polska
  • Dodatki
  • Ziemniaki
  • Wegetariańskie
  • Dla dzieci

Składniki

4 porcje, 12 sztuk
  • 500 g ugotowanych ziemniaków (purée)
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 jajko
  • opcjonalnie: 1 łyżka posiekanej natki lub listków mięty
  • do smażenia: masło klarowane lub olej roślinny
  • panierka: 1 jajko, bułka tarta

Przygotowanie

  • Ziemniaki rozgnieść praską, odparować i przestudzić. Dodać sól, pieprz, jajko oraz opcjonalnie posiekaną natkę lub miętę i dokładnie połączyć składniki.
  • Formować podłużne krokiety, obtoczyć w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej.
  • Obsmażyć na złoty kolor z każdej strony.

Propozycja podania

Podawać jako dodatek do gulaszu, mięsa w sosie lub jako wegetariański obiad z dodatkiem sosu pieczarkowego lub sosu grzybowego.

  • Krokiety ziemniaczane Krokiety ziemniaczane
About the Author

Leave a Reply

*