default-logo

Krokiety ziemniaczane ze szpinakiem

Krokiety ziemniaczane ze szpinakiem Niedawno podawałam Wam przepis na tradycyjne krokiety ziemniaczane, dzisiaj wersja wzbogacona o szpinak. Liście szpinaku dodajemy do krokietów surowe, wystarczy je jedynie drobno posiekać przed zmieszaniem z masą ziemniaczaną. Krokiety ziemniaczane mogą stanowić samodzielną przekąskę wegetariańską (np. z sosem pieczarkowym czy zasmażanymi buraczkami), sprawdzą się również jako dodatek do innych dań, np. gulaszu czy schabu w sosie. 0

53 4

Krokiety ziemniaczane ze szpinakiem

  • Potrawy tradycyjne
  • Bar mleczny
  • Kuchnia polska
  • Dodatki
  • Szpinak
  • Ziemniaki
  • Wegetariańskie

Składniki

2 porcje, 6 sztuk
  • 250 g ugotowanych ziemniaków (purée)
  • 50 g szpinaku baby (sałatkowego)
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 jajko
  • do smażenia: masło klarowane lub olej roślinny
  • panierka: 1 jajko, bułka tarta

Przygotowanie

  • Ziemniaki rozgnieść praską, odparować i przestudzić. Dodać drobno posiekany szpinak, sól, pieprz, jajko i dokładnie połączyć składniki.
  • Formować podłużne krokiety, obtoczyć w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej.
  • Obsmażyć na złoty kolor z każdej strony.

Propozycja podania

  • sos pieczarkowy lub zasmażane buraczki
  • Krokiety ziemniaczane ze szpinakiem Krokiety ziemniaczane ze szpinakiem
About the Author

Leave a Reply

*