default-logo

Kluski śląskie

Kluski śląskie Tradycyjne polskie kluski śląskie z ziemniaków i mąki ziemniaczanej zapiekane pod sosem serowym z gorgonzoli, serka Philadelphia i kwaśnej śmietany. Posypane orzechami włoskimi i rukolą. To danie w stylu polski fusion 🙂 Zamiast klusek śląskich można dać kopytka lub pyzy. W szybkim daniu dla zapracowanych możemy wesprzeć się dobrej jakości gotowymi gnocchi, kopytkami czy kluskami. Polecam oczywiście własne domowe kluski śląskie, można je zrobić np. z pozostałych z poprzedniego obiadu ziemniaków. Kluski śląskie są bardzo dobre również odgrzewane, przysmażane. Są zdrowe i do tego bezglutenowe. Jeśli zostanie Wam trochę klusek z zapiekanki, możecie je odsmażyć następnego dnia i podać z sałatką z rukoli, suszonych pomidorów, posiekanych czarnych oliwek oraz winegretu na bazie oliwy z suszonych pomidorów. 0

93 4.55

Kluski śląskie

Polskie tradycyjne kluski z ziemniaków z dodatkiem mąki ziemniaczanej

  • Potrawy tradycyjne
  • Bar mleczny
  • Kluski śląskie
  • Kuchnia polska
  • Dodatki
  • Ziemniaki
  • Bezglutenowe
  • Dla dzieci

Składniki

3 porcje / ok. 30 sztuk
  • ok. 500 g ugotowanych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana / skrobia ziemniaczana
  • 1 jajko
  • sól

Przygotowanie

  • Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i od razu dokładnie rozgnieść praską lub zmielić w maszynce. Dokładnie ostudzić i odparować.
  • Ziemniaki wyłożyć na talerz i uklepać. Wykroić 1/4 część ziemniaków, wyjąć je i odłożyć. W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, w takiej ilości ile wyjęliśmy ziemniaków.
  • Dodać jajko oraz odłożone ziemniaki, całość posolić i połączyć składniki w gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać dodatkową mąkę ziemniaczaną. Uformować kulę.
  • Odrywać po kawałku ciasta wielkości większego orzecha włoskiego i formować w dłoniach kulkę. Końcem drewnianej łyżki lub palcem zrobić małe wgłębienie w środku. Gotowe kluseczki odkładać na bok.
  • Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Ugotować pierwszą partię (połowę) klusek w następujący sposób: zmniejszyć ogień pod garnkiem do minimum i włożyć kluski. Trzymać je w gorącej wodzie na minimalnym ogniu przez ok. 10 – 12 minut, od czasu do czasu delikatnie zamieszać. Uważać aby woda się nie gotowała. Dzięki temu kluski będą miały gładką a nie poszarpaną powierzchnię.
  • Wyłowić je łyżką cedzakową na talerz. Powtórzyć z drugą połową klusek.

Wskazówki

W ten prosty sposób można przygotować kluski z każdej ilości ziemniaków, bez konieczności odmierzania składników. Wystarczy wyjąć 1/4 część ziemniaków i tyle samo dosypać mąki ziemniaczanej. Jeśli robimy kluski np. z podwójnej porcji ziemniaków, wówczas dajemy dodatkowe jajko.

  • Kluski śląskie - proporcje składników Kluski śląskie – proporcje składników
About the Author

Leave a Reply

*