default-logo

Gotowana marchewka do obiadu

Wpis na blogu

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Składniki

4 porcje

  • 1 kg marchewki
  • bulion jarzynowy lub rosół lub woda
  • 70 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 80 ml śmietanki kremówki 30% lub 18%

Przygotowanie

  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do garnka, zalać bulionem do przykrycia marchewki. Dodać masło, wymieszać, doprawić solą (ilość zależy od tego jak słony był bulion) oraz pieprzem. Przykryć pokrywą i gotować do miękkości przez ok. 20 – 25 minut.
  • Po tym czasie marchewkę można na gorąco włożyć do słoików i po ostudzeniu wstawić do lodówki, na kilka dni.
  • Przed podaniem do marchewki dodać mąkę ziemniaczaną oraz śmietankę, wymieszać i zagotować. Mąka zagęści sok z marchewki a śmietanka doda kremowości i smaku.
  • Gotowana marchewka do obiadu
About the Author

Leave a Reply

*