default-logo

Gęsty domowy majonez

Gęsty domowy majonezGęsty domowy majonez. Lubicie majonez? Ja nie wyobrażam sobie niektórych sałatek bez jego udziału. Choć oczywiście jest on kaloryczny, to od czasu do czasu nie zaszkodzi 😉 Tak samo jak jajka z majonezem na różnych spotkaniach czy uroczystościach… Czasem mam wrażenie, że to najszybciej znikające danie 😉 Dziś podzielę się z Wami przepisem, który jest na pewno starszy ode mnie na gęsty domowy majonez. Taki majonez zawsze robiły moje babcie. Jakoś nie mogę sobie przypomnieć, żebym widziała u nich w lodówce kupny majonez.

Gęsty domowy majonez

Majonez wbrew pozorom jest naprawdę prosty w przygotowaniu. U mnie odkąd mam w domu wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium stał się wręcz dziecinnie łatwy i ekspresowy. Kilka prostych składników i jeden przycisk. A po chwili można się cieszyć domowym majonezem 🙂 Łatwiej się już chyba nie da 😉

Gęsty domowy majonezGęsty domowy majonez

W obecnych czasach jedyne na co należy zwrócić uwagę, to jajka. Najlepiej, aby były z zaufanego źródła. Przed użyciem dobrze je umyjcie itd. Do przepisy wykorzystałam jajka wiejskiej, ale do dekoracji jak zapewne zauważyliście 😉 są już te sklepowy (bo tamtych brakło 😉 )

Czas na przepis:

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki oleju (u mnie taka ilość, bo lubię gęsty majonez)

Przygotowanie:

Uwaga składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Oddzielamy białka od żółte. Żółtka wrzucamy do misy wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium , dodajemy sól, cukier i musztardę oraz z 4 łyżeczki oleju. Włączamy robota, po chwili małym strumieniem wlewamy resztę oleju (składniki cały czas są miksowane). Zostawiamy, aż masa stanie się gęsta i jaśniejsza (ale nie tak biała jak w kupnym majonezie 😉 Tu nie chodzi o kolor, ale o smak).

Przechowujemy w lodówce.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email
About the Author

Leave a Reply

*