default-logo

Focaccia

Focaccia Pyszna i długo zachowująca świeżość focaccia z rozmarynem i solą morską. Sekretem tego przepisu na focaccię jest ciasto z dodatkiem ugotowanych ziemniaków. Dodatkowo, przed samym pieczeniem, focaccię polewamy emulsją z wody i oliwy, dzięki której wypiek ma odpowiednią wilgotność i chrupkość. Podawana z dobrą oliwą focaccia to świetny pomysł na pyszną przekąskę np. na spotkanie ze znajomymi. Polecam! 0

16 4.44

Focaccia

  • Drożdżowe
  • Focaccia
  • Kuchnia włoska
  • Dodatki
  • Przyjęcia i imprezy
  • Kolacja we dwoje
rozmaryn

Składniki

  • 200 g ziemniaków (2 małe)
  • 700 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 300 ml wody
  • 125 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • do posypania: sól gruboziarnista i świeży rozmaryn
  • emulsja: 25 ml oliwy extra vergine + 25 ml wody

Przygotowanie

  • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, następnie rozgnieść dokładnie praską i ostudzić. Mąkę przesiać do dużej misy (np. miksera planetarnego), dodać sól, wymieszać i zrobić wgłębienie w środku.
  • Do lekko ciepłej wody i mleka wkruszyć drożdże, dodać cukier i 2 łyżki mąki. Bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut aż rozczyn się spieni. Przygotowany rozczyn wlać do mąki i wymieszać łyżką aż składniki się połączą. W międzyczasie do ciasta dodać rozgniecione ziemniaki i 2 łyżki oliwy.
  • Wyrobić ciasto (ręcznie, hakiem miksera lub w maszynie do chleba) przez ok. 10 minut aż będzie gładkie. Przykryć folią i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski na podsypaną mąką stolnicę. Jeszcze przez chwilę delikatnie wyrabiać ciasto rękami oprószonymi mąką tak aby było gładkie i elastyczne.
  • Ciasto rozwałkować na prostokąt i przenieść do dużej formy o wymiarach ok. 26 x 37 cm. Przykryć ściereczką i zostawić na ok. pół godziny. Końcami palców zrobić wgłębienia w cieście na całej jego powierzchni. Posypać listkami rozmarynu i solą gruboziarnistą.
  • W małym zakręcanym słoiku lub butelce wymieszać energicznie składniki emulsji i polać nią ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec 30 minut.
  • Focaccia Focaccia
About the Author

Leave a Reply

*