default-logo

Duże pieczarki zapiekane z soczewicą i pomidorem

Duże pieczarki zapiekane z soczewicą i pomidorem Jako samodzielne danie lub dodatek do dań z grilla, np. grillowanej piersi kurczaka. Trochę inny pomysł na podanie pieczarek i sposób na zdrową, zieloną soczewicę (można też użyć pomarańczowej). Do pieczenia użyłam dużych pieczarek, które potocznie nazywają się „na grilla”. 0

15 3.67

Duże pieczarki zapiekane z soczewicą i pomidorem

  • Dodatki
  • Soczewica
  • Pieczarki
  • Przepisy fit
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
tahini

Jako samodzielna przekąska lub dodatek np. do dań z grilla. Wypełnione farszem pieczarki można przygotować też na grillu zamiast w piekarniku.

Składniki

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: po pół łyżeczki kminu i mielonej kolendry i ostrej papryki
  • 1 łyżka tahini (opcjonalnie, jeśli mamy)
  • 5 – 6 dużych pieczarek („na grilla”)
  • 1 pomidor
  • 1 papryczka chili
  • do podania np. jogurt naturalny, świeża kolendra

Przygotowanie

  • Soczewicę opłukać, włożyć do rondelka, wlać 1 i 1/4 szklanki wody lub bulionu, posolić, przykryć i zagotować. Gotować pod przykryciem przez ok. 25 minut do miękkości soczewicy i wchłonięcia całej wody. Dodać łyżkę oliwy, starty ząbek czosnku, natkę, przyprawy, tahinę, połowę posiekanej chili oraz sól i pieprz, wymieszać.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Pieczarki położyć wypukłą stroną do dołu na blaszce wyłożonej papierem. Doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą. Wyłożyć nadzienie z soczewicy, na wierzch położyć plasterki pomidorów, ponownie doprawić solą, skropić oliwą, posypać resztą posiekanej chili i piec przez ok. 30 minut.

Propozycja podania

  • Jogurt naturalny i świeża kolendra.
  • Duże pieczarki zapiekane z soczewicą i pomidorem Duże pieczarki zapiekane z soczewicą i pomidorem
  • Duże pieczarki zapiekane z soczewicą i pomidorem Duże pieczarki zapiekane z soczewicą i pomidorem
About the Author

Leave a Reply

*