default-logo

Duszona cykoria

Duszona cykoria Cykoria wcale nie musi być gorzka i twarda. Wszystko zależy od sposobu przygotowania, a ten jest naprawdę bardzo prosty, trzeba pamiętać zaledwie o paru podstawowych zasadach. Zdarza się, że skusi w sklepie swoim zdrowym wyglądem, jędrnymi liśćmi oraz dobrą ceną, a później długo czeka w lodówce na swoją kolej. Tak było i u mnie, dlatego musiałam się w końcu z nią zmierzyć. Moja cykoria jest różowa. Przygotowana na dwa sposoby: duszona z masłem i odrobiną cukru (tradycyjny sposób kuchni francuskiej) oraz na surowo, w chrupiącej surówce z jabłkiem, orzechami i przepysznym śmietankowym sosem. Polecam obydwa sposoby, do białego mięsa lub ryby. 0

9 3.56

Duszona cykoria

  • Kuchnia francuska
  • Dodatki
  • Cykoria

Cykoria duszona na maśle to francuski klasyk. Można ją traktować jako dodatek do białego mięsa lub smażonej ryby. Aby cykoria była miękka musi być duszona pod przykryciem, z małą ilością tłuszczu, z dodatkiem wody lub białego wina, dodawanego w miarę potrzeby.

Składniki

4 porcje
  • 1 kg cykorii
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 150 ml wody
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

  • Cykorie opłukać i osuszyć. Wykroić głąb i brzydkie liście, pokroić na plasterki i palcami rozdzielić poszczególne liście.
  • Na patelni na umiarkowanym ogniu roztopić masło. Włożyć pokrojone cykorie i mieszając smażyć przez 1 minutę, aż pokryją się masłem.
  • Doprawić solą, pieprzem, cukrem pudrem, sokiem z cytryny. Wlać wodę i od czasu do czasu mieszając dusić pod przykryciem przez 10-15 minut, aż cykorie będą miękkie, ale nie rozgotowane.
  • Jeśli płyn paruje zbyt szybko, można dodać trochę wody. Jeśli na patelni pozostało trochę wody, zwiększyć ogień i gotować chwilę bez przykrycia.
Cykoria z gruszką
  • To dobry pomysł na urozmaicenie powyższego przepisu. Gruszka daje trochę słodyczy i wzbogaca smak cykorii. Tak przygotowany dodatek można podawać do smażonych plasterków foie gras z kaczki lub do pieczonego białego mięsa.
  • Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę i włożyć do salaterki. Polać sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  • Cykorie przyrządzić tak jak powyżej, pod koniec duszenia dodać do cykorii pokrojone gruszki i posypać 30 g cukru pudru. Gotować bez przykrycia, aż płyn odparuje i cukier zacznie się karmelizować.

Wskazówki

W moich przepisach użyłam cykorii różowej, ale podobnie przyrządza się również cykorię żółto-zieloną. Cykoria przygotowana zgodnie z przepisem nie ma prawa być gorzka.

  • Cykoria
About the Author

Leave a Reply

*