Domowy budyń
0 Comment

31 4.48
Śr ocena
Domowy budyń
- Bar mleczny
- Dodatki
- Podwieczorki
- Dla dzieci
- Desery
Składniki
2 porcje
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 3 – 5 żółtek
- 500 ml mleka
Przygotowanie
- W rondelku umieścić mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier wanilinowy i żółtka (3 lub 4 lub 5, ile mamy), wymieszać. Dodawać stopniowo mleko mieszając. Postawić na ogniu i mieszając co chwilę podgrzewać aż składniki się rozpuszczą i powstanie gładka masa.
- Cały czas podgrzewać aż masa będzie gęstym budyniem, na koniec zagotować. Podczas podgrzewania co chwilę zamieszać budyń rózgą aby nie zrobiły się grudki.
- Po zagotowaniu odstawić z ognia i wyłożyć do miseczek. Można podawać z owocami lub syropem owocowym.
Propozycja podania
- Deser w pucharkach z bananami, ciasteczkami Oreo i solonym karmelem
- Tarta bez pieczenia z budyniem i bananami
- Tort bananowy z masą budyniową