default-logo

Domowy ajvar

Domowy ajvar Köfte kebab czyli szaszłyki ze zmielonego mięsa doprawionego przyprawami charakterystycznymi dla kuchni bliskowschodnich. Podawane w chlebkach pita z sałatą i domowym ajvarem – pastą z podpieczonej papryki (i opcjonalnie bakłażana). Ajvar można kupić gotowy, ale polecam jego samodzielne przygotowanie – jest naprawdę pyszny i uniwersalny. Wszystko popijamy ayranem, czyli jogurtem naturalnym wymieszanym z wodą i solą (opcjonalnie z listkami mięty). Całość dopełniają marynowane ostre papryczki nadziewane serem feta. 93

9 4.56

Domowy ajvar

Pasta z pieczonej papryki z dodatkiem bakłażana.

  • Kuchnia orientalna
  • Dodatki
  • Bakłażan
  • Papryka
  • Wegańskie
  • Przetwory
ajvar

Składniki

  • 4 duże czerwone papryki
  • 1 papryczka chili
  • 1 bakłażan
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki w proszku

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 240 stopni C. Paprykę pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Papryczkę chili przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać ziarenka.
  • Bakłażana pokroić wzdłuż na 4 części, 1 cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, 3 ząbki czosnku pozostawić w łupinkach. Wszystkie wymienione warzywa ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika na wysoką półkę. Pozostałą 1 cebulę i 1 ząbek czosnku obrać i drobno posiekać (czosnek najlepiej zetrzeć na drobnej tarce).
  • Warzywa piec przez ok. 20 minut. Następnie włożyć je do worka foliowego, dokładnie zamknąć. Po około 30 minutach otworzyć woreczek i obrać warzywa ze skórek. Włożyć je do melaksera i rozdrobnić z dodatkiem drobno posiekanej surowej cebuli i roztartego ząbka czosnku (po zmiksowaniu mają pozostać małe kawałeczki warzyw).
  • Dodać oliwę, doprawić papryką w proszku, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Ajwar jest już gotowy do spożycia.
  • Jeśli chcemy zrobić przetwory na zimę, należy całość dokładnie zagotować, następnie gorącą pastę wkładać do wyparzonych słoiczków, zakręcać suchymi pokrywkami i pasteryzować w delikatnie gotującej się wodzie, w szerokim garnku, przez ok. 15 – 20 minut. Po wyjęciu z wody przykryć grubym kocem i zostawić do całkowitego ostudzenia.

Propozycja podania

Różne pomysły na wykorzystanie ajwaru.

  • Kofta kebab
About the Author

Leave a Reply

*