default-logo

Caponata

Caponata Włoski klasyk z Sycylii, potrawa ze smażonego bakłażana z dodatkiem pomidorów, selera naciowego, kaparów i zielonych oliwek. Może być dodatkiem do mięs lub pieczywa np. bruschetty. Dla mnie to kolejny pomysł na wykorzystanie pysznych i sezonowych warzyw, bakłażana i pomidorów, które o tej porze roku są najlepsze i najsmaczniejsze. Caponata bardzo dobrze smakuje odgrzewana następnego dnia. Można ją podawać na ciepło lub zimno. 0

46 4.15

Caponata

  • Kuchnia włoska
  • Dodatki
  • Bakłażan
  • Pomidory
  • Seler naciowy
  • Przepisy fit
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Bezglutenowe
  • Paleo
kapary
zielone oliwki

Caponata czyli sycylijskie danie z bakłażana i pomidorów z dodatkiem selera naciowego, oliwek i kaparów. Można podawać na zimno lub ciepło, nadaje się także do odgrzewania. Świetna z pieczywem lub jako warzywny dodatek np. do mięs.

Składniki

2 – 4 porcje
  • 2 bakłażany
  • oliwa extra vergine
  • 1/2 cebuli
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 700 g świeżych pomidorów lub 1 puszka krojonych
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżki kaparów
  • 10 zielonych oliwek
  • bazylia, sól i pieprz

Przygotowanie

  • Bakłażana pokroić na plastry grubości ok. 1,5 cm. Z dwóch stron posypać solą (w sumie ok. 1 łyżka soli). Odłożyć na około 20 – 30 minut, aż na powierzchni bakłażanów zbierze się woda.
  • W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Selera umyć i pokroić na plasterki. Świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wykroić szypułki i usunąć nasiona. Miąższ pokroić w kosteczkę.
  • Plastry bakłażana wytrzeć ręcznikami i pokroić w kostkę. Rozgrzać dużą patelnię, wlać 3 łyżki oliwy i smażyć bakłażana przez około 10 minut, co chwilę mieszając, aż bakłażan zmięknie ale nie będzie się jeszcze rozpadał. Zdjąć z patelni i odłożyć na talerz.
  • Na tę samą patelnię wlać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i zeszklić na umiarkowanym ogniu przez ok. 7 minut. Dodać selera i smażyć przez ok. 5 minut aż zmięknie.
  • Wlać ocet i gotować przez ok. 2 minuty aż większość octu wyparuje. Dodać cukier, pomidory oraz świeżo zmielony pieprz (ok. 1 łyżeczki). Gotować przez ok. 10 minut pod przykryciem (jeśli używaliśmy pomidorów z puszki) lub bez przykrycia (jeśli daliśmy świeże pomidory).
  • Dodać odcedzone kapary i oliwki, wymieszać. Na koniec połączyć z bakłażanem. Sprawdzić doprawienie solą. Posypać bazylią. Podawać ciepłe lub ostudzone. 
  • Caponata Caponata
About the Author

Leave a Reply

*