default-logo

Brukselka zapiekana pod chrupiącą posypką

Brukselka zapiekana pod chrupiącą posypką Niezbyt lubiana brukselka w formie lekkiej zapiekanki 🙂 Gotowana w wodzie a następnie zapiekana pod chrupiącą posypką z niewielkiej ilości bułki tartej, czosnku, natki, skórki z cytryny i oliwy (opcjonalnie z dodatkiem parmezanu). To lżejsza i zdrowsza wersja klasycznej brukselki zapiekanej pod beszamelem. Taka brukselka może stanowić dodatek do dania obiadowego. Możemy postawić całą zapiekankę na stole i traktować ją jako dodatek do pieczeni np. kurczaka, kaczki. Miłośnicy warzyw z pewnością przygotują ją jako samodzielne wegetariańskie danie. Według podanego przepisu ugotujecie zawsze jędrną i zarazem odpowiednio miękką brukselkę. Tak ugotowaną możecie wykorzystywać w zapiekankach czy sałatkach. Jeśli chcecie zapiekać brukselkę pod beszamelem i tartym serem, możecie skorzystać z tego przepisu na kalafiora. 0

29 4.41

Brukselka zapiekana pod chrupiącą posypką

  • Dodatki
  • Brukselka
  • Przepisy fit
  • Wegańskie

Składniki

2 porcje
  • 300 g brukselki
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku, drobno starty
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • szczypta startej skórki z cytryny
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • opcjonalnie – 2 łyżki tartego parmezanu lub zrumienionych płatków migdałów, pokruszonych
Do podania:
  • 2 cząstki cytryny do skropienia
  • oliwa extra vergine

Przygotowanie

  • Brukselkę opłukać pod bieżącą wodą lub w misce z zimną wodą. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, wrzucić brukselkę (najlepiej stopniowo, aby woda nie przestawała wrzeć). Gotować bez przykrycia przez około 20 – 25 minut do miękkości. Od razu odcedzić i wyłożyć na talerz. Tak przygotowaną brukselkę możemy zapiec pod chrupiącą posypką i wykorzystywać jako dodatek do obiadu. Możemy jej używać jako składnik nadzienia wytrawnej tarty, zapiec pod beszamelem i tartym serem (jak w przypadku tego kalafiora).
  • Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Wszystkie składniki z przepisu (oprócz brukselki) umieścić na desce i drobno posiekać. Odcedzoną brukselkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać posiekaną mieszanką i zapiekać przez około 10 minut, do czasu aż posypka będzie chrupiąca i lekko zrumieniona. Po upieczeniu brukselkę skropić dużą ilością soku z cytryny i polać oliwą extra vergine.
  • Brukselka zapiekana
About the Author

Leave a Reply

*