Brukselka zapiekana pod chrupiącą posypką
0 Comment

29 4.41
Śr ocena
Brukselka zapiekana pod chrupiącą posypką
- Dodatki
- Brukselka
- Przepisy fit
- Wegańskie
Składniki
2 porcje
- 300 g brukselki
- 1,5 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku, drobno starty
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- szczypta startej skórki z cytryny
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- opcjonalnie – 2 łyżki tartego parmezanu lub zrumienionych płatków migdałów, pokruszonych
Do podania:
- 2 cząstki cytryny do skropienia
- oliwa extra vergine
Przygotowanie
- Brukselkę opłukać pod bieżącą wodą lub w misce z zimną wodą. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, wrzucić brukselkę (najlepiej stopniowo, aby woda nie przestawała wrzeć). Gotować bez przykrycia przez około 20 – 25 minut do miękkości. Od razu odcedzić i wyłożyć na talerz. Tak przygotowaną brukselkę możemy zapiec pod chrupiącą posypką i wykorzystywać jako dodatek do obiadu. Możemy jej używać jako składnik nadzienia wytrawnej tarty, zapiec pod beszamelem i tartym serem (jak w przypadku tego kalafiora).
- Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Wszystkie składniki z przepisu (oprócz brukselki) umieścić na desce i drobno posiekać. Odcedzoną brukselkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać posiekaną mieszanką i zapiekać przez około 10 minut, do czasu aż posypka będzie chrupiąca i lekko zrumieniona. Po upieczeniu brukselkę skropić dużą ilością soku z cytryny i polać oliwą extra vergine.