Błyskawiczny domowy twarożek/ricotta
0 Comment

6 4.83
Śr ocena
Błyskawiczny domowy twarożek/ricotta
- Dodatki
ricotta
Składniki
na ok. 300 g serka
- 2 litry mleka 3,2%*
- sok z 1 cytryny
- szczypta soli
* najlepiej „świeżego” pasteryzowanego w niskiej temp., ale mleko UHT też może być
Przygotowanie
- Do dużego i szerokiego garnka wlać mleko, dodać sól i doprowadzić do zagotowania, wyłączyć ogień gdy mleko zacznie się gotować (będzie miało około 85 – 90 stopni C).
- Do mleka dodać sok z cytryny, wymieszać i trzymać na minimalnym ogniu przez kilka minut, już nie gotując. W tym czasie „zetnie” się serek. Odstawić do ostudzenia.
- Przygotować dużą miskę, zawiesić na niej sito i wyłożyć gazą metrową złożoną na 4 części, można też wykorzystać pieluszkę tetrową, ściereczkę kuchenną – cienką, do ścierania blatów (czystą) lub inny cienki materiał.
- Zebrać z mleka większe kawałki „sera” za pomocą łyżki cedzakowej i przenieść je na sitko, następnie przelać przez sitko resztę mleka (wlewać delikatnie przy brzegu sitka a nie po zebranym serze).
- Zostawić ser do odsączenia na sitku na godzinę, później zawinąć gazę w sakiewkę, włożyć w czystą miseczkę i wstawić do lodówki. Ricotta jest już gotowa do podania.
Proces przygotowania domowego sera