default-logo

Bigos z cukinii

Bigos z cukinii Na końcówkę sezonu cukiniowego polecam bigos! Nie z kapusty ale właśnie z cukinii. Tak jak zwykle cukinię traktuję krótkim podsmażaniem, tak tutaj dłuższe gotowanie jest wskazane, aby cukinia bardzo zmiękła i zaczęła się rozpadać. Danie zyska na smaku jeśli użyjemy świeżych pomidorów. Po sezonie można użyć domowego przecieru pomidorowego lub przetworów ze sklepu (pomidorów z puszki czy passaty). Do bigosu dodałam kiełbaskę chorizo, ale sprawdzi się oczywiście każda dobra kiełbasa np. wiejska, suszona. Mocno wytopiony i podsmażony boczek też będzie ok. Bigos z cukinii można zrobić w wersji wegańskiej pomijając mięsny dodatek. Wówczas można podać go z kaszą lub pieczywem lub traktować jako dodatek np. do wege kotletów. 0

57 4.65

Bigos z cukinii

  • Bigos
  • Kuchnia polska
  • Dodatki
  • Cukinia
  • Pomidory
wiejska kiełbasa
chorizo

Można przygotować bez kiełbasy jako danie wegetariańskie lub dodatek warzywny do innego dania. W sezonie letnio-jesiennym warto skorzystać ze świeżych pomidorów. Bigos zyskuje jeszcze na smaku w kolejnym dniu.

Składniki

3 porcje
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub smalcu
  • 1 cebula
  • 150 g kiełbasy, np. chorizo
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku + ok. 1/3 łyżeczki ostrej
  • 2 – 3 cukinie (zielone i żółte lub tylko w jednym kolorze)
  • 500 g świeżych pomidorów (lub 1 puszka krojonych pomidorów) lub 250 ml passaty/przecieru pomidorowego

Przygotowanie

  • W garnku z grubym dnem lub na dużej patelni podgrzać olej lub smalec. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając zeszklić ją. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę kiełbasę i podsmażać ją na umiarkowanym ogniu aż się lekko wytopi i zrumieni.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz marchewkę (obraną i startą na tarce o większych oczkach). Dodać liść laurowy, ziele angielskie i paprykę w proszku, podsmażać przez ok. 3 minuty.
  • Dodać pokrojoną w kosteczkę cukinię i mieszając smażyć przez kolejne 3 minuty. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić przez ok. 1 godzinę, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać.
  • Dodać obrane, pozbawione pestek i pokrojone w kosteczkę pomidory (lub pomidory z puszki lub przecier), wymieszać i gotować przez około 10 minut pod przykryciem.

Propozycja podania

kasza jaglana / pieczywo

Wskazówki

Jeśli użyliśmy pikantnej kiełbasy chorizo możemy pominąć ostrą paprykę.

  • Bigos z cukinii Bigos z cukinii
About the Author

Leave a Reply

*