default-logo

Baba ghanoush

Baba ghanoush Baba ghanoush to dip i pasta kanapkowa pochodząca z kuchni arabskiej. Dwa podstawowe składniki, z których przygotowuje się baba ghanoush to miąższ opieczonego bakłażana i pasta tahini (czyli zrumieniony na patelni sezam zmiksowany na gładko z olejem roślinnym). Baba ghanoush jest tradycyjnie podawana z pitą, sprawdzi się także jako dip do grillowanych warzyw i mięs. Ja zachęcam Was do wykorzystania jej jako pasty kanapkowej, z dobrym domowym chlebem, z odrobiną mielonego kminu rzymskiego i ostrej papryki. Z podobnych past polecam też – z pewnością dobrze znany Wam – hummus. 34

21 4.33

Baba ghanoush

Pasta z pieczonego bakłażana i sezamu.

  • Kuchnia orientalna
  • Pasty kanapkowe
  • Kanapki
  • Dodatki
  • Bakłażan
  • Przepisy fit
  • Wegańskie
  • Paleo
czarne oliwki
kmin rzymski
tahini

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżki pasty tahini gotowej lub domowej z TEGO PRZEPISU

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Bakłażany umyć i podziurkować widelcem. Ułożyć na kawałku folii aluminiowej i położyć na kratce piekarnika. Piec przez około 45 minut aż bakłażan miejscami się obkurczy, zapadnie, a skórka będzie cienka i wypieczona (w środku miąższ będzie bardzo miękki).
  • Ostudzić, następnie przekroić na pół i łyżeczką wybrać miąższ. Przełożyć go do miski, dodać sok z cytryny, szczyptę soli, oliwę extra vergine, starty na tarce czosnek, kmin rzymski i pastę tahini. Wszystko zmiksować na pastę. Przechowywać w lodówce.

Propozycja podania

Kanapka, składniki: porcja pasty baba ghanoush z powyższego przepisu, dobre pieczywo, czarne oliwki, mielony kmin rzymski, ostra lub słodka papryka mielona, natka pietruszki, posiekana, opcjonalnie – lekko zrumieniony sezam. Przygotowanie: chleb posmarować pastą, ułożyć pokrojone oliwki, posypać kminem rzymskim, papryką, natką pietruszki i opcjonalnie lekko zrumienionym sezamem.
  • Baba ghanoush
About the Author

Leave a Reply

*