default-logo

Wilgotne ciasto kakaowe bez miksera

Idealny przepis dla tych co by pojedli a czasu nie maj膮 馃構 Wystarczy wrzuci膰 wszystkie sk艂adniki do miski, wymiesza膰 i do piekarnika. Wilgotne ciasto kakaowe z dodatkiem d偶emu z czarnej porzeczki, szybkie i proste. Do ciasta mo偶ecie doda膰 dowolny d偶em, np. truskawkowy czy wi艣niowy. Gotowe ciasto posypuj臋 cukrem pudrem, lukrem lub polew膮 (mleczn膮, gorzk膮, domow膮 lub czekolad膮 roztopion膮 w k膮pieli wodnej). Smacznego 馃槈

SK艁ADNIKI:

  • 2 szklanki m膮ki pszennej
  • 1 p艂aska 艂y偶ka prawdziwego kakao
  • 1 艂y偶eczka sody
  • 1 艂y偶eczka octu winnego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru drobnego do wypiek贸w
  • 1 szklanka mleka, ma艣lanki lub jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 spore 艂y偶ki d偶emu, u mnie z czarnej porzeczki
  • 1 opakowanie cukru z wanili膮

Sk艂adniki mam w temp. pokojowej.

Przepis jest na jedn膮 keks贸wk臋 o wymiarach 25 x 12 cm.

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie sk艂adniki mieszam w misce r贸zg膮 kuchenn膮. Keks贸wk臋 smaruj臋 mas艂em i wyk艂adam papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C, grzanie g贸ra plus d贸艂, bez termoobiegu.

Ciasto wstawiam na 艣rodkow膮 p贸艂k臋 piekarnika, piek臋 przez ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gotowe dekoruj臋 cukrem pudrem, lukrem lub polew膮. Polewa: rozpuszczam w k膮pieli wodnej 100 g czekolady 70% dodaj臋 艂y偶eczk臋 mas艂a i oko艂o 2 艂y偶ki mleka. Mieszam, smaruj臋 wystudzone ciasto.

Do kawy szybkie i wilgotne ciasto kakaowe gotowe! 馃構

About the Author

Leave a Reply

*