Wilgotne ciasto czekoladowe
Wilgotne ciasto czekoladowe, proste w przygotowaniu, bez miksera, w kilka chwil i do pieca. Gotowe można udekorować cukrem pudrem, polewą, lukrem, ja jednak dziś zrezygnowałam z wszelakich dodatków. A jest radocha! 😉
SMACZNEGO! 🙂
Cudne, mokre ciasto czekoladowe z dodatkiem dżemu malinowego, no idealne do dzisiejszej kawy przy tym pięknym słońcu!
Inspiracja tutaj.
SKŁADNIKI:
- 125 g masła
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 4 łyżki dżemu z owoców leśnych, u mnie malinowy, domowy (lub każdy inny, ciemny dżem, konfitura)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki kakao
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- nieco większa szczypta przyprawy do piernika
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Ciasto piekłam w keksówce o wymiarach 31 x 12 cm.
Składniki w temp. pokojowej.
PRZYGOTOWANIE:
Masło rozpuszczam, studzę.
Mąkę i sodę przesiewam. W misce mieszam rózgą suche składniki, dodaję mokre, mieszam do połączenia.
Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wyrównuję.
Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 50 minut. W zależności od mocy i rodzaju piekarnika piekę nawet 1 h.
Wyjmuję, studzę, kroję.