default-logo

Waniliowe mini pączki – prosty przepis | Słodkie okruszki

Waniliowe mini pączki – prosty przepis | Słodkie okruszki

Waniliowe mini pączki – prosty przepis | Słodkie okruszkiWaniliowe mini pączki – prosty przepis | Słodkie okruszki

Waniliowe mini pączki – prosty przepis Idealne na Tłusty Czwartek, idealne na deser. Pyszne, szybkie mini pączki. Tak proste, a tak dobre. Koniecznie spróbujcie. Korzystam z tego przepisu od lat i nigdy mnie nie zawiódł. Poradzi sobie z nim każdy 😉 Minimalna ilość składników, chwila mieszania, smażymy i… Domowe pączki gotowe 🙂

Waniliowe mini pączki – prosty przepis | Słodkie okruszkiWaniliowe mini pączki – prosty przepis

Waniliowe mini pączki – prosty przepis | Słodkie okruszki

Składniki:

  • 280 g waniliowego serka homogenizowanego (2x140g)
  • 2 jajka klasy M
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (250 g) – użyłam typ 500 TOTA
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia pączków
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Do miski przekładamy cały serek homogenizowany (wyciągnijcie go wcześniej z lodówki). Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i wbijamy 2 jajka. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie łyżką.

Waniliowe mini pączki – prosty przepis | Słodkie okruszki

Rozgrzewamy olej (u mnie w głębokiej patelni). Jeśli malutki kawałek ciasta wrzucony na olej od razu wypływa i skwierczy, to olej jest dobrze rozgrzany.

Małą łyżeczkę maczamy w oleju, następnie nabieramy nią ciasto i wkładamy do rozgrzanego oleju. Ciasto powinno odlepić się od łyżeczki. Smażmy na rumiano (Uwaga: Jeśli pączki smażą się zbyt szybko, zmniejszamy płomień pod patelnią). Jeśli pączki się same nie obracają (niektóre się buntują), to pomagamy im łyżką.

Waniliowe mini pączki – prosty przepis | Słodkie okruszki

Usmażone wykładamy na ręcznik papierowy, odsączamy z cukru. Następnie przekładamy na talerz i oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

 Waniliowe mini pączki – prosty przepis | Słodkie okruszkiWaniliowe mini pączki – prosty przepis | Słodkie okruszki

 

Print Friendly, PDF & Email
About the Author

Leave a Reply

*