Tarta bez pieczenia z śmietanowo-serowym kremem i owocami | Słodkie okruszki
Tarta bez pieczenia z śmietanowo-serowym kremem i owocami Dziś mam dla Was prosty przepis na ciasto bez pieczenia. Pyszna tarta wypełniona śmietanowo-serowym kremem i owocami. W sezonie polecam dodać świeże owoce. Tu skorzystałam z owoców z puszki. Prosto i pysznie. Idealny deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Taką tartą można też osłodzić jutrzejszy Dzień Kobiet 🙂 Prosto i pysznie. Bo czasem nie trzeba nic więcej 😉 Zgodzicie się?
Składniki:
- 170 g masła
- 300 g kruchych ciasteczek – użyłam maślanych z Brześcia i ciasteczka maszynowe Brześć
- 200 ml zimnego mleka
- 1 opakowanie bitej śmietany w proszku
- 4 łyżki (z lekką górką) śmietankowego serka kanapkowego
- 1 puszka owoców w syropie
- listki świeżej mięty
- opcjonalnie starta czekolada lub czekoladowe chrupki
Przygotowanie:
Ciasteczka rozdrabniamy w misie blendera z nożami. Jeśli nie mamy takiego sprzętu ciasteczka można partiami wkładać do grubszego woreczka i rozgniatamy je wałkiem.
Rozdrobnione ciasteczka przekładamy do miski. Wlewamy do nich rozpuszczone masło i wszystko mieszamy. Powstanie nam coś a la mokrych piach. Wylepiamy nim formę na tartę (24 cm) dociskając masę palcami.
Foremkę wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Uwaga! Krem nie jest sztywny, będzie lekko spływał z pokrojonych kawałków (widać na zdjęciu). Taki urok tej tarty. Jeśli chcecie sztywniejszy krem należy dodać więcej sera.
W misce miksujemy bitą śmietanę w proszku z zimnym mlekiem. Pod koniec dodajemy partiami nasz ser, miksując do połączenia.
Masę wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy. Na wierzch wykładamy odsączone z syropu owoce.
Tarte posypujemy czekoladowymi chrupkami lub startą na tarce czekoladą.
Schładzamy jeszcze w lodówce lub podajemy od razu. Przed podaniem zdobimy listkami świeżej mięty.
Smacznego