STRUCLA DROŻDŻOWA Z DŻEMEM I KRUSZONKĄ
Wszelakie ciasta drożdżowe, zawijańce, drożdżówki, strucle ubóstwiam, mam do nich ogromny sentyment… Wszystko za sprawą mojej cudownej Babci, która piekła je praktycznie co weekend. I tak każda babska sobota pachniała ciepłem piekarnika oddającego niezapomniany zapach drożdżowego ciasta. Podłużne formy wypełnione pulchnym ciastem, obowiązkowo z rodzynkami i kruszonką znikały ciepłe w oka mgnieniu. Nikogo to nie dziwiło!
Teraz, kiedy w domu piekę takie ciasta (okrągłe, podłużne, zawijane czy nie, z rozmaitymi smarowidłami czy dodatkami suszonych owoców i rozmaitych kruszonek) zawsze wracam pamięcią do tamtych dni i chwil. Czuję radość, miłość i ogromny szacunek do tego co podarowała mi Babcia. Dziękując za każdy wypiek i niesamowite kulinarne lekcje nie do powtórzenia dziś moje ciasto dedykuję właśnie Jej.
Mam nadzieję, że polubicie, zasmakujecie, upieczecie i poczęstujecie kogoś Wam bliskiego. Smacznego!
Strucla z dżemem winogronowym i kruszonką
SKŁADNIKI:
- 550 g mąki pszennej wrocławskiej
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 100 g masła, roztopionego
- 80 g cukru pudru
- 300 g dżemu lub marmolady, u mnie domowy dżem z winogron
- spora garść pokruszonych w dłoni płatków migdałów
Uwagi do przepisu:
Składniki na ciasto mam w temp. pokojowej.
Przepis jest na dwie keksówki o wyższych wymiarach 30 x 11 cm.
Do ciast drożdżowych wybieram mąkę pszenną wrocławską lub poznańską, zawierają dużo glutenu idealnie nadając się do wypieków ciast drożdżowych.
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 100 g mąki
- 50 g zimnego masła
- 60 g cukru
- opcjonalnie: większa szczypta cynamonu
- 1 małe jajko do wysmarowania wierzchu ciasta pod kruszonkę
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Do większego kubka kruszę drożdże, dodaję łyżkę cukru i letnie (nie gorące) mleko, mieszam dokładnie i odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie do dużej miski wsypuję przesianą mąkę, roztopione i wystudzone masło, jajko, cukier puder i wyrośnięty rozczyn, wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiam je na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką.
Po tym czasie piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu). Dwie keksówki o wyższych wymiarach 30 x 11 cm smaruję lekko olejem i wykładam papierem do pieczenia, “przyklejam” go do ścianek formy.
Gdy ciasto wyrośnie wyjmuję je delikatnie z miski i wałkuję na stolnicy (lub blacie) podsypanej mąką. Ciasto rozwałkowuję na kształt prostokąta o bokach ok. 30 x 35 cm. Na jego środek wykładam i rozsmarowuję dżem/marmoladę (zostawiając odstępy od brzegów), posypuję pokruszonymi płatkami migdałów, zwijam od góry i dołu, przekrawam na pół, następnie zwijam wzdłuż jak rolady. Układam w dwóch keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch smaruję roztrzepanym małym jajkiem. Posypuję kruszonką.
Przygotowanie na zdjęciach:
PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI:
Wszystkie składniki umieszczam w misce (zimne masło siekam nożem), rozcieram razem w dłoniach, powstają grudki. Nimi posypuję ciasto.
Drożdżowe rolady piekę 25 minut w temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wybieram środkową półkę piekarnika. Gotowe wyjmuję z piekarnika, studzę w formach.
SMACZNEGO! 😉
Strucla z dżemem winogronowym i kruszonką, cudowna, drożdżowa, polecam!