Sernik z mascarpone
Dziś, Drogi Czytelniku polecam Ci przepis na sernik z mascarpone, taki puszysty, delikatny w smaku, bardzo prosty w przygotowaniu. To sprawdzony przepis na sernik, niezwykle kremowy i pyszny. Dodatkowego uroku nadają dekoracje, np. aksamitna polewa czekoladowa z ciemnej lub białej czekolady, cukier puder, klasycznie lukier oraz świeże, kolorowe owoce, bakalie, kandyzowana skórka pomarańczowa lub płatki migdałów. Niezależnie czym udekorujesz swój wypiek polecam Ci sernik z mascarpone, uda się każdemu.
Zasmakuj Kuchni
Sernik z mascarpone z polewą HELIO
SKŁADNIKI:
- 1 kg twarogu, np. z wiaderka
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 3 łyżki cukru z wanilią
- 50 g miękkiego masła
- 5 średnich jajek
- do dekoracji: polewa HELIO + owoce, np. borówki, truskawki czy maliny
Uwagi do przepisu:
- Składniki mam w temp. pokojowej.
- Przepis jest na tortownicę o średnicy 24 cm.
- Sernik piekę w kąpieli wodnej, tzn. sernik umieszczam na środkowej półce piekarnika (wybieram kratkę z wyposażenia piekarnika), a na półce niżej większą formę z wrzącą wodą, która podczas pieczenia paruje. Sernik dzięki temu po upieczeniu jest równy.
- Sernik można polukrować i udekorować sezonowymi owocami, np. truskawkami, borówkami, jagodami i malinami.
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nagrzewam do temp. 160 st. C, wybieram program grzanie góra/dół, bez termoobiegu.
- Papier do pieczenia lekko moczę pod wodą, zgniatam i odsączam z nadmiaru wody, łatwiej się wtedy układa w formie. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia.
- W większej misce umieszczam twaróg, oba cukry oraz miękkie masło, miksuję przez ok. 3 minuty.
- Po tym czasie dodaję serek mascarpone i całe jajka, miksuję przez kolejne 3 minuty. Na koniec wsypuję skrobię ziemniaczaną i chwilę miksuję, tylko do połączenia.
- Masę serową wlewam do tortownicy i ustawiam na środkowej półce piekarnika nagrzanego do temp. 160 st. C. Na dolnej półce ustawiam większą formę z wrzącą wodą. Niech woda sięga mi.in. do połowy naczynia.
Sernik piekę przez ok. 90-100 minut. Po upieczeniu wyłączam piekarnik, nie otwieram drzwiczek. Sernik studzę w zamkniętym piekarniku przez 1 godzinę.
Wystudzony sernik dekoruję polewą i dekoracją mleczną HELIO.
Sernik z mascarpone
Zasmakuj Kuchni
Smacznego 😉
Inspiracja tutaj, z moimi zmianami.