default-logo

Sernik z jabłkami

sernik z jabłkami

Kto mnie zna, ten wie, że kocham wszelkiego rodzaju serniki oraz ciasta z jabłkami. Tak więc sernik z jabłkami to dla mnie połączenie idealne! W sam raz do niedzielnej kawy 🙂 Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu – ten sernik na pewno uda się każdemu! 🙂

Sernik z jabłkami – Składniki:

Składniki na kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g zimnego masła
  • 1 jajko rozmiar M

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego (min. 3-krotnie mielonego lub sernik z wiaderka dobrej jakości)
  • 2 budynie waniliowe, niesłodzone
  • 1 szklanka cukru drobnego do wypieków – ok. 220 g
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego – 16 g
  • 2 jajka rozmiar M

Dodatkowe składniki:

  • 3 średnie jabłka – ok. 630 g (przed obraniem i pozbawieniem gniazd nasiennych)
  • 4 łyżki cukru drobnego do wypieków
  • 1 lekko czubata łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do oprószenia
sernik z jabłkami i kruszonką
sernik na święta

Przepis na sernik z jabłkami:

  1. Na wstępie taka uwaga, żeby wszystkie składniki na masę serową były w temperaturze pokojowej, a masło do ciasta kruchego powinno być schłodzone.
  2. Przygotować okrągłą formę o średnicy 24 cm.
  3. Do miski lub malaksera wsypać mąkę pszenną, szczyptę soli, cukier puder oraz proszek do pieczenia i dokładnie razem wymieszać. Następnie dodać posiekane na małe kawałki zimne masło i szybko zagnieść masę jak na kruszonkę. Wbić jedno całe jajko i wyrobić całość na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą o wstawić do lodówki na ok. 30 minut, by masa na kruchy spód nieco się schłodziła i zrobiła mniej lepka.
  4. Tak przygotowane wyżej kruche ciasto, po schłodzeniu podzielić na 2 części (tak, by jedna stanowiła 2/3 a druga 1/3 części). Cząstkę 1/3 owinąć ponownie w folię spożywczą i schować do lodówki, celem dalszego chłodzenia.
  5. Cząstką stanowiącą 2/3 masy, wylepić spód blachy oraz boki blachy na wysokość ok. 3-4 cm. Ponakłuwać spód widelcem i schować blaszkę również do lodówki, na czas przygotowywania pozostałych składników.
  6. Kolejno przygotować masę serową. W tym celu do misy miksera wrzucić twaróg (już zmielony lub z wiaderka – ale wtedy dobrej jakości, gęsty, nie wodnisty; w przypadku nieco rzadszego twarogu należy zlać wodnistą część z powierzchni masy). Następnie wrzucić proszki budyniowe, cukier drobny oraz wanilinowy. Krótko zmiksować na jednolitą masę. Kolejno dodać całe jajka (żółtka i białka) i znów krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Odstawić na chwilę na bok.
  7. Jabłka obrać z łupinek, a następnie pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Kolejno pokroić jabłka w kostkę o boku ok. 1 cm. Wrzucić je do miseczki, dodać cukier oraz cynamon, dokładnie wymieszać.
  8. Wyciągnąć blaszkę z lodówki, wylać na kruche ciasto masę serową i wyrównać. Na wierzchu poukładać pokrojone jabłka. Na wierzch sernika zetrzeć na dużych oczkach tarki 1/3 część ciasta kruchego, które przez cały czas chłodziło się w lodówce.
  9. Wstawić blachę z sernikiem do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i piec przez 60 minut (funkcja góra-dół, bez termoobiegu). Po upieczeniu potrzymać jeszcze sernik w zamkniętym piekarniku przez ok. 10 minut, a następnie 15 minut w lekko uchylonym piekarniku (między drzwiczki piekarnika wkładam grubą drewnianą łychę). Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika i postawić na blacie kuchennym do całkowitego wystudzenia. Następnie schować sernik do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc), by odpowiednio się schłodził i zwarł. Przed podaniem posypać sernik z jabłkami cukrem pudrem. Smacznego!
sernik z jabłkiem
szybkie ciasto
About the Author

Leave a Reply

*