default-logo

Sernik na zimno

Niezwykle pyszny i szybki sernik na jogurcie z owocami i galaretką. To deser bez pieczenia, bez miksera. Sernik na zimno z trzech składników, który przygotujesz w chwilę i przez cały rok. Idealny deser na letnie dni, orzeźwiający, lekki, bez dodatku cukru.. Sernik na zimno możesz dowolnie udekorować, np. polewą czekoladową, tartą czekoladą, siekanymi orzechami, świeżymi owocami i listkami mięty.. To super smaczny i szybki sernik na zimno. Możesz zmieniać kolor sernika używając dowolnie kolorowych galaretek. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pyszny sernik na zimno z trzech składników.

Sernik na zimno

Sernik na zimno


SKŁADNIKI:

  • 4 galaretki cytrynowe – opakowanie 4 x 71 g
  • 500 ml wrzątku
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 330 g moreli z puszki

Przepis jest na tortownicę o średnicy 20 cm lub 18 cm.

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie błyskawicznego sernika na zimno zaczynam od rozpuszczenia w 500 ml wrzątku czterech galaretek o smaku cytrynowym. Możesz użyć dowolnych: przezroczystych smakowych lub kolorowych pamiętając, że finalnie kolor sernika zmieni się używając np. czterech galaretek o smaku truskawkowym, wiśniowym, malinowym (czerwonym) lub agrestowym (zielonym).

500 ml wrzątku to dwie szklanki o pojemności 250 ml.

Sypkie galaretki wsypuję kolejno do wrzątku i mieszam energicznie rózgą kuchenną lub łyżką do całkowitego rozpuszczenia. Galaretki w garnku lub misce odstawiam do wystudzenia.

Sernik na zimno

330 g odsączonych z syropu moreli miksuję na gładką masę. Możesz użyć dowolnych owoców z puszki, np. mango, brzoskwini i zmiksować je na gładki mus lub kupić gotową pulpę z mango. Możesz użyć 330 g owoców lub 400 g.

Sernik na zimno

Odsączone z syropu owoce blenduję na gładki mus.

Sernik na zimno

Gładki mus morelowy łączę w misce z jogurtem greckim. Potrzebujesz duży kubełek o pojemności 400 g.

Sernik na zimno

Gdy masa ładnie się połączy wlewam całkowicie przestudzone galaretki, mieszam do połączenia.

Tortownicę o średnicy 20 cm (lub 18 cm) wykładam dokładnie folią spożywczą (boki i dno) i wylewam ostrożnie masę.

Porada. Na dno tortownicy możesz wyłożyć dodatkowo okrągłe biszkopty tworząc słodki spód.

Masę w formie od razu wkładam do lodówki, aby sernik stężał. Najlepiej odłożyć go na całą noc do lodówki.

Po wyjęciu z formy sernik możesz udekorować polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi, świeżymi owocami, listkami mięty, posypać startą czekoladą lub tartymi orzechami. Sernik dobrze wygląda posypany zwyczajnie cukrem pudrem z ułożonymi owocami, najlepiej sezonowymi, dla kontrastu truskawki, borówki, maliny..

Sernik na zimno przechowuję w lodówce.

Smacznego.

About the Author

Leave a Reply

*