default-logo

Sernik na zimno

Pyszny i prosty sernik na zimno z sera twarogowego z borówkami na spodzie z biszkoptów. Sernik przygotujesz błyskawicznie na dowolnym spodzie: na herbatnikach, biszkoptach podłużnych lub okrągłych bądź na kruchym spodzie (wymieszaj wtedy 200 g jasnych lub ciemnych herbatników oraz 100 g roztopionego masła, wylep formę i wstaw na godzinę do lodówki). Sernik na zimno pięknie się prezentuje, nie jest zbyt słodki, za to idealny na upalne dni. Sernik na zimno możesz modyfikować przygotowując go z innymi owocami, kolorowymi galaretkami.. Zapraszam po przepis na sernik na zimno z galaretką mleczną, borówkami i biszkoptami.

Sernik na zimno

Sernik na zimno


SKŁADNIKI NA SERNIK:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 250 ml wrzącej wody
  • 1/3 szklanki cukru pudru – 35 g
  • 2 łyżki cukru z wanilią – 25 g
  • 2 opakowania krystalicznej galaretki (u mnie smak winogronowy – 2 x 71 g)

SKŁADNIKI NA DEKORACJĘ:

  • 200 ml wrzątku
  • 1 łyżka mleka
  • 1 galaretka krystaliczna (u mnie smak winogronowy – 1 x 71 g)
  • 250 g borówek

Dodatkowo: 13-14 okrągłych biszkoptów do wyłożenia spodu sernika oraz listki mięty do dekoracji.

Sernik jest na tortownicę o średnicy 23 cm. Możesz go przygotować także w formie o wymiarach 24 x 24 cm.

PRZYGOTOWANIE:

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, zamknij obręcz, ułóż biszkopty. Aby wypełnić wolne miejsca należy jeden lub dwa biszkopty pokroić na mniejsze części.

Sernik na zimno

Do 250 ml wrzącej wody (1 szklanka od herbaty) wsyp dwie krystaliczne galaretki. Mieszaj je rózgą kuchenną do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia. Galaretka powinna być zimna i płynna.

Do miski lub wysokiego garnka wlej 1 kg twarogu z wiaderka. Wsyp 1/3 szklanki cukru pudru oraz dwie łyżki cukru z wanilią. Masę delikatnie wymieszaj mikserem.

Do masy serowej wlej cienkim strumieniem chłodną i płynną galaretkę. Miksuj na wolnych obrotach przez 2-3 minuty, ostrożnie by nie pochlapać kuchni.

Sernik na zimno

Masę serową wyłóż delikatnie na spód z biszkoptów. Wcześniej brzegi formy wysmaruj masłem i przyklej papier, tak by wystawał poza ranty formy.

Sernik na zimno

Masę wyrównaj łyżką lub szpatułką. Tak przygotowany sernik włóż do lodówki na pełną godzinę.

Borówki umyj, osusz na papierowym ręczniku.

Sernik na zimno

Gdy sernik się chłodzi w lodówce przygotuj dekorację z galaretki. W tym celu rozpuść we wrzątku 200 ml jedną galaretkę krystaliczną. Dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw do przestudzenia. Galaretka ma być chłodna i jeszcze płynna. Gdy będzie chłodna dodaj jedną łyżkę mleka i wymieszaj. Otrzymasz w ten sposób mleczny kolor galaretki, który pięknie prezentuje się z ciemnymi owocami.

Sernik na zimno

Po godzinie czasu wyjmij sernik z lodówki, rozsyp równomiernie borówki, lekko wtykając je w sernik, po czym wylej na niego galaretkę. Sernik odstaw do lodówki pod przykryciem, aby stężał (na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc).

Sernik na zimno

Sernik przechowuj w lodówce pod przykryciem.

Sernik na zimno z borówkami przed podaniem udekoruj listkami mięty.

Smacznego

Sernik na zimno

Sernik na zimno z borówkami

Sernik na zimno

Zasmakuj Kuchni

About the Author

Leave a Reply

*