default-logo

Sernik na zimno

Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu sernik na zimno z owocami na krakersach. Najlepiej smakuje w sezonie letnim ze świeżymi owocami. Tylko trzy podstawowe składniki. To idealny przepis dla tych, którzy w kuchni lubią przygotowywać desery w kilka chwil. Sernik na zimno bez dodatkowego dosładzania, szybki i prosty. Zapraszam po przepis.

Sernik na zimno

Sernik na zimno


SKŁADNIKI:

  • 1 kg sera twarogowego na sernik, zmielonego
  • 3 galaretki przezroczyste o smaku wanilia i truskawka, winogronowa lub cytrynowa
  • ok. 14 krakersów

Ponadto: owoce do dekoracji, u mnie borówki i posiekane truskawki


Uwagi do przepisu:

  • Sernik na zimno przygotowany w niedużej formie o wymiarach 20 x 25 cm. Możesz przygotować go w tortownicy np. o średnicy 20 cm lub trochę większej (sernik będzie niższy).
  • Jeśli chcesz do sernika możesz dodać kolorowe smakowe galaretki, sernik na zimno będzie miał odpowiedni kolor dopasowany do smaku.

PRZYGOTOWANIE:

Sernik na zimno zaczynam od przygotowania galaretek. W tym celu zagotowuję 750 ml wody, wlewam do garnka i rozpuszczam w niej dokładnie 3 galaretki (proszek). Odstawiam do całkowitego wystudzenia.

Gdy galaretki będą zimne i lekko tężejące zaczynam przygotowywać sernik.

W większej misce ucieram kilka sekund ser twarogowy na sernik, wlewam tężejące galaretki, miksuję do połączenia.

Formę wykładam folią spożywczą, na nią układam krakersy.

Sernik na zimno

Wylewam masę, wtykam kilka owoców i odstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc.

Rano delikatnie wyjmuję sernik z formy razem z folią, układam na desce lub większym talerzu, kroję na kawałki i podaję.

Sernik przechowuję w lodówce.

Smacznego 😉

About the Author

Leave a Reply

*