Sernik krówka z orzeszkami

Sernik krówka z orzeszkami – to pyszny, słodki sernik uwieńczony kawałkami chrupiących orzeszków. Początkowo myślałam nad dodaniem do niego orzechów włoskich (tak jak w moim przepisie na ciasto krówka bez pieczenia), ale moja szwagierka, która akurat u mnie była, doradziła, by słodki smak serniczka przełamać orzeszkami ziemnymi (można użyć lekko solonych, ja jednak użyłam prażonych niesolonych). Sernik ten jest delikatny i wręcz rozpływa się w ustach. A do tego nie opada! 🙂 Jego wierzch jest idealnie równy 🙂 Do wykonania tego sernika użyłam blaszki o średnicy 21 cm (wtedy sernik jest wysoki na 5 cm), ale jeśli chcecie, by masa serowa była niższa, to możecie spokojnie użyć blaszki do średnicy 24 cm (wtedy jednak warto też zwiększyć ilość ciasteczek i masła na spód oraz dać więcej masy krówkowej na wierzch). Sernik najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień po upieczeniu.
Sernik z krówką i orzeszkami – Składniki:
Składniki na spód z ciastek owsianych:
- ok. 210g ciasteczek owsianych z orzechami np. Bonitki
- 50g miękkiego masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu, minimum 3-krotnie mielonego (może być z wiaderka, ale gęsty! np. z Piątnicy)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy – 16g
- 4/5 szklanki (200 ml) śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 50 g rozpuszczonego masła
- 1 budyń śmietankowy (lub 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej)
- 5 jajek
*szklanka o pojemności 250 ml
Dodatkowo:
- ok. 250g masy krówkowej (używam z Gostynia)
- 2 garści posiekanych orzeszków ziemnych – ok. 40g
Przepis na sernik krówkowy:
Ciasteczkowy spód do sernika krówkowego – jak zrobić?
- Ciastka owsiane dokładnie pokruszyć na piasek lub rozdrobnić je w blenderze. Połączyć z masłem i wyrobić na jednolitą masę.
- Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masą z ciasteczek i masła wyłożyć spód blaszki, dokładnie wyrównując.
- Wstawić blaszkę do lodówki na ok. 60 minut.
Sernik Krówka – masa serowa – jak zrobić?
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ważne jest również, by użyć dobrego jakościowo twarogu – jeśli używacie białego sera z wiaderka, to zwróćcie uwagę, by był odpowiednio gęsty, a nie rzadki. Ja najczęściej używam twarogu z wiaderka z Piątnicy.
- Masło roztopić w garnuszku. Ostudzić.
- W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować tylko do czasu połączenia się składników – zbyt długie miksowanie doprowadzi do niepotrzebnego napowietrzenia masy serowej, a napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Takiej sytuacji powinno się unikać, sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
- Masę serową wylać na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Piec w temperaturze 160 st.C przez około 60 – 70 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na około godzinę. Następnie wyciągnąć go z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Gdy sernik będzie już całkiem zimny należy posmarować jego wierzch masą krówkową, a następnie posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Przykryć folią i wstawić do lodówki.
- Sernik najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień po upieczeniu. Smacznego!