default-logo

Serniczki z musem czekoladowym – deser od serca | Słodkie okruszki

Serniczki z musem czekoladowym – deser od serca | Słodkie okruszki

Serniczki z musem czekoladowym – deser od serca Zastanawiacie się co przygotować na Walentynki? A może po prostu szukacie czegoś słodkiego by umilić sobie i bliskim dzień? Polecam Wam prosty deser w szklaneczkach. Serniczki z musem czekoladowym. Kremowa rozpływająca się w ustach masa serowa na bazie twarogu sernikowego i mascarpone, a do tego mała truskawkowa niespodzianka w środku i słodki mus czekoladowy. Pycha! 😀 Taki deser sprawdzi się na każdą okazję. My go uwielbiamy. Prosto i pysznie. Bo czego chcieć więcej? 😉

Serniczki z musem czekoladowym – deser od serca | Słodkie okruszki

Składniki:

  • 500 g twarogu sernikowego Hej! OSM Radomsko
  • 250 g mascarpone
  • 5 łyżeczek dżemu truskawkowego
  • 100 g cukru pudru (około 0,5 szklanki) – można dać więcej
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 16 g żelatyny + około 50 ml wody
  • około 1/4 szklanki świeżego mleka Ale! OSM Radomsko
  • mus czekoladowy La Chocolatiere Delecta
  • 500 ml śmietanki 30%
  • do dekoracji: pastelowe marzenie Delecta, listki świeżej mięty

Przygotowanie:

W misce miksujemy twaróg, mascarpone i oba rodzaje cukru. Na tym etapie można sprawdzić smak masy i ewentualnie dodać więcej cukru pudru.

Do garnuszka wsypujemy żelatynę, zalewamy ją wodą i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Garnuszek z napęczniałą żelatyną podgrzewamy chwilę na minimalnym ogniu ciągle mieszając (podnoszę garnuszek z ognia i energicznie mieszam), następnie dolewamy mleko znów chwilkę podgrzewamy (mieszamy cały czas). Kolejno dodajemy 1 łyżkę masy serowej (już nic nie podgrzewamy), mieszamy dokładnie, znów łyżkę masy – mieszamy. Dodajemy zawartość garnuszka do reszty masy serowej i miksujemy krótko do połączenia składników. Masa powinna być gładka.

Masę przekładamy do szklanek lub pucharków ( u mnie 5 szklanek). Wykładamy do każdej porcji łyżeczkę dżemu i wkładamy desery do lodówki.

Mus czekoladowy La Chocolatiere Delecta przygotowujemy zgodnie z instrukcją (wystarczy podgrzać śmietankę i energicznie wymieszać z zawartością opakowania). Przestudzony mus wykładamy ostrożnie na masę serową i wkładamy całość do lodówki do stężenia. Uwaga! Część musu wam zostanie. Ja przełożyła resztę do salaterki i zrobiłam osobny deser.

Przed podaniem każdy deser dekorujemy.

Smacznego

 

Deser dodaję do akcji #WspierajmyNasze organizowanej przez OSM Radomsko

Serniczki z musem czekoladowym – deser od serca | Słodkie okruszkiSerniczki z musem czekoladowym – deser od serca | Słodkie okruszki

 

Print Friendly, PDF & Email
About the Author

Leave a Reply

*