default-logo

Rogaliki z ciasta francuskiego

Rogaliki z ciasta francuskiego to super pyszne i proste, chrupiące rogaliki z dowolnym słodkim farszem. Przygotowanie jest banalnie proste i błyskawiczne. Zapraszam po sprawdzony i szybki przepis na rogaliki z dwóch składników, które sprawdzą się jako szybki deser do kawy lub kubka kakao.

SKŁADNIKI:

  • 1 płat ciasta francuskiego – 275 g
  • marmolada, nutella lub kostki czekolady
  • do oprószenia cukier puder
  • 1 małe jajko do wysmarowania rogalików przed pieczeniem

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki i od razu zaczynam kroić je na trójkąty.

Rogaliki z ciasta francuskiego

Na każdy trójkąt nakładam łyżeczkę marmolady, nutelli lub kosteczkę czekolady. Zwijam w rulony ku węższemu końcowi, tworząc na końcu kształt rogalika (zawijam końce ku środkowi).

Rogaliki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję roztrzepanym jajkiem.

Rogaliki z ciasta francuskiego

Piekę je w temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu przez około 18 minut, do ładnego złotego koloru. Wstawiam je na środkową półkę piekarnika.

Gotowe oprószam cukrem pudrem.

Smacznego.

About the Author

Leave a Reply

*