Piernikowe kuleczki z bakaliami – deser bez pieczenia | Słodkie okruszki
Piernikowe kuleczki z bakaliami – deser bez pieczenia
Składniki: (na małą porcję, ilość można zwiększyć)
- 100 g pierników (bez lukru i czekolady)*
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego – u mnie ze sklepu Yerba MaTe 24
- 2 pełne łyżki rodzynek** – u mnie ze sklepu Yerba MaTe 24
- 2-3 łyżki kremowego białego sera
- dodatkowo: cukier puder lub np. kakao, czekolada
*ja wykorzystałam kilka znalezionych, zeschłych pierniczków. Idealny przepis by nic się nie marnowało
**można użyć samych rodzynek lub mieszanki bakalii np. 1 łyżki rodzynek, pół łyżki żurawiny i pół łyżki orzechów
Przygotowanie:
Pierniczki wkładamy do misy blendera z nożami, dodajemy rozpuszczony lekko ciepły miód i całość rozdrabniamy do uzyskania a la mokrego piasku. Następnie dodajemy rodzynki (lub inne bakalie) i znów chwilę rozdrabniamy. Pod koniec stopniowo (łyżka po łyżce) dodajemy biały ser, aż z masy będzie można formować kule.
Z masy formujemy większe, bądź mniejsze piernikowe kule. Kule można zostawić w takiej postaci lub obtoczyć w cukrze pudrze, kakao, a nawet oblać czekoladą.
Kule przechowujemy w lodówce.
Smacznego