default-logo

Pierniczki

Pierniczki domowe o zapachu korzennym są wyjątkowe i typowo świąteczne. Z tego przepisu upieczesz chrupiące i pyszne pierniczki. Dodatkowo, są bardzo proste w przygotowaniu, dość szybkie. Do dekorowania pierniczków przydadzą się mali pomocnicy 😉 Możesz przygotować lukier z mojego przepisu, dodając do niego kilka kropel barwnika, zamiast gotowych kolorowych np. pisaków. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pyszne, świąteczne pierniczki udekorowane kolorowym lukrem.

Pierniczki

Pierniczki świąteczne


SKŁADNIKI:

  • 400 g przesianej mąki pszennej
  • 2 średnie jajka
  • 140 g cukru pudru
  • 4 łyżki miodu
  • 100 g roztopionego i wystudzonego lekko masła
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • kolorowy lukier do dekoracji, u mnie gotowe pisaki w tubkach

Uwagi do przepisu:

Wszystkie składniki mam w temperaturze pokojowej.


PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i zagniatam dokładnie w kształtną kulę. Ważne, by wszystkie składniki pierników dobrze się ze sobą połączyły.

Pierniczki

Ciasto na pierniki wstawiam na 20 minut do lodówki przykryte folią spożywczą lub dużym talerzem.

Szykuję stolnicę lub blat kuchenny. Podsypuję mąką, by ciasto się nie kleiło. Po 20 minutach wyjmuję ciasto z lodówki, odrywam kawałki ciasta i rozwałkowuję, wycinam kształty różnymi foremkami.

Pierniczki

Pierniczki

Pierniczki układam na papierze do pieczenia.

Piekę je w temp. 180 st. C (grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu). Układam je na środkowej półce piekarnika.

Pierniczki piękę przez ok. 8-10 minut. Pilnuję, by się nie przypaliły.

Pierniczki

Wystudzone dekoruję kolorowym lukrem. Możesz posypać je kolorowymi posypkami, perełkami, które dodatkowo udekorują ciasteczka.

Pierniczki

Smacznego

About the Author

Leave a Reply

*