default-logo

PIECZONE MINI DONATY

Pieczone domowe mini donaty, fajnie puszyste, dowolnie udekorowane ciesz膮 oko i podniebienie niezwykle 馃槈 Pieczony mini wypiek, kt贸ry idealnie sprawdzi si臋 na karnawa艂owy st贸艂, kinderbal, do kawy i rozm贸w wszelakich. Zdrowsza wersja sma偶onych w g艂臋bokim t艂uszczu, lecz udekorowane s艂odko艣ciami nie tylko lepiej wygl膮daj膮 i smakuj膮, tak偶e maj膮 wi臋cej kalorii, ale鈥 w czasie karnawa艂u i s艂odkich chwil przyjemno艣ci lekko nie ma 馃槈

PIECZONE MINI DONATYPieczone mini donaty


SK艁ADNIKI:

  • 2 szklanki m膮ki pszennej, przesianej
  • 戮 szklanki cukru, u mnie domowy cukier z wanili膮
  • 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • wi臋ksza szczypta soli
  • 2 jajka
  • 戮 szklanki ma艣lanki, u mnie kefir
  • 2 艂y偶ki mas艂a, roztopionego, wystudzonego
  • dodatkowo do dekoracji: 400 g czekolady gorzkiej, mlecznej, deserowej lub bia艂ej; 2 艂y偶eczki oleju kokosowego lub mas艂a; rozmaite dekoracje cukierkowe i kolorowe p艂atki jadalne

Uwagi do przepisu:

Sk艂adniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemno艣膰 250 ml.
Z przepisu wychodzi 30-40 sztuk w zale偶no艣ci od formy.
Do pieczenia mini donat贸w u偶ywam formy silikonowej do mini donat贸w, niczym jej nie smarowa艂am. Je艣li u偶ywacie innej formy, np. ze stali (s艂ynny Wilton) to spryskajcie j膮 delikatnie olejem lub roztopionym mas艂em.


PRZYGOTOWANIE:

W jednej misce mieszam r贸zg膮 wszystkie suche sk艂adniki, w drugiej mokre. Mokre sk艂adniki dodaj臋 do suchych i mieszam kr贸tko, tylko do po艂膮czenia sk艂adnik贸w.

Piekarnik nagrzewam do temp. 220 st. C, grzanie g贸ra plus d贸艂, bez termoobiegu.

Nabieram 艂y偶k膮 ciasto i nape艂niam wg艂臋bienia formy do 2/3 wysoko艣ci. Im mniej ciasta tym donaty zachowaj膮 艂adniejszy kszta艂t. Tak przygotowan膮 form臋 wk艂adam do piekarnika na 艣rodkow膮 p贸艂k臋 i piek臋 oko艂o 5-7 minut, do 艂adnego z艂otego koloru. Upieczone wyjmuj臋, dobrze studz臋 i delikatnie wyjmuj臋 z formy.

Czekolad臋 艂ami臋 i roztapiam w k膮pieli wodnej, dodaj臋 olej kokosowy lub mas艂o. Maczam w czekoladzie donaty lub smaruj臋 je p臋dzelkiem, dekoruj臋.

Smacznego 馃檪


Inspiracja: Gotuj z Cukiereczkiem, z moimi zmianami.

About the Author

Leave a Reply

*