Pain d’épices
Pain d’épices – francuski wypiek, ciasto, szybki chlebek, chleb przyprawiony, piernik – takich określeń możemy użyć opisując ten słodki miodowy wypiek.
Ciasto przypomina miodowe pieczywo z aromatycznymi (zdecydowanie dominującymi) przyprawami, taki dla mnie inny, świąteczny polski piernik. Spokojnie można przełożyć je konfiturą, marmoladą, nawet masłem… i z radością smakować. Jest przepyszny! Z pewnością powtórzę go nieraz.
Pain d’épices
Główne składniki to mąka, miód i przyprawy. Płynne składniki łączy się i podgrzewa, następnie do wystudzonych dodaje się składniki sypkie. Pachnie obłędnie! W całym domu unosi się ciepły i świąteczny nastrój, jest korzennie i zachęcająco do zbliżających się świąt. Polecam przepis nie tylko od święta, urozmaicony, posmarowany konfiturą lub innym, ulubionym smarowidłem jest świetny nawet na śniadanie… Smacznego!
SKŁADNIKI:
- 320 g mąki pszennej
- 320 g miodu delikatnego, np. akacjowy, wielokwiatowy
- 140 ml mleka
- 120 g cukru brązowego
- 120 g masła
- 14 g sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
PRZYGOTOWANIE:
W garnuszku łączę masło, mleko, cukier i miód, podgrzewam do rozpuszczenia składników, często mieszając. Następnie odstawiam garnuszek na bok i studzę.
Piekarnik nagrzewam do temp. 165 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm (wymiary górne) smaruję masłem i oprószam mąką pszenną.
Do wystudzonych składników dodaję suche, mieszam delikatnie i krótko rózgą tylko do połączenia składników, w jednym kierunku (niezbyt długo, by nie spowodować zakalca).
Ciasto wlewam do formy i piekę ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. W moim piekarniku gotowe było po 50 minutach. Po upieczeniu wyjmuję i studzę.
Można gotowe ciasto posmarować konfiturą i udekorować, np. kandyzowanymi owocami.
Smacznego!
Źródło: Moje Wypieki