default-logo

Pączusie z ricotty – szybki przepis | Słodkie okruszki

Pączusie z ricotty – szybki przepis | Słodkie okruszki

Pączusie z ricotty – szybki przepis

Szukacie szybkiego przepisu na deser? Polecam Wam pyszne pączusie z ricotty. Takie małe pączki sprawdzą się idealnie na każdej imprezie lub jako szybki, słodki deser do kawy czy herbaty. Przygotowanie mini pączków z ricotty zajmie Wam dosłownie kilka minut. Może w tym roku takie mini pączki z ricotty zagoszczą u Was na Sylwestra? Na pewno każdy chętnie sięgnie po takie pyszności 😉 Polecam.

Pączusie z ricotty – szybki przepis | Słodkie okruszkiPączusie z ricotty – szybki przepis | Słodkie okruszki

Składniki:

  • 1 szklanka + 4 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 250 g sera ricotta Formagia
  • 4 jajka klasy M
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 3 łyżki zwykłego cukru
  • cukier puder do oprószenia pączków
  • olej do smażenia

*szklanka ma u mnie 250 ml

Przygotowanie:

Do miski przekładamy cały serek ricotta, wbijamy jajka i dodajemy cukier. Wstępnie mieszamy składniki.

Pączusie z ricotty – szybki przepis | Słodkie okruszki

Następnie dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy wszystko łyżką do połączenia i powstania gęstej, lepkiej masy.

Pączusie z ricotty – szybki przepis | Słodkie okruszki

W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzewamy olej.

Jedną małą łyżeczkę maczamy w oleju. Nabieramy porcję ciasta i za pomocą drugiej łyżeczki zdejmujemy ciasto bezpośrednio na olej.

W trakcie smażenia ciasto urośnie i powstaną nasze mini pączki z ricotty. Pączusie podczas smażenia powinny się same obracać. Jeśli tak nie jest, to pomagamy im łyżką.

Pączusie z ricotty – szybki przepis | Słodkie okruszki

Mini pączki smażymy na złoto.

Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Pączusie z ricotty – szybki przepis | Słodkie okruszki

Układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego

Pączusie z ricotty – szybki przepis | Słodkie okruszki

 

Print Friendly, PDF & Email
About the Author

Leave a Reply

*