default-logo

Pączki z nutellą

Super pyszne i proste w przygotowaniu mini pączki z nutellą to świetny pomysł na deser dla całej rodziny. Szybkie przygotowanie i smażenie. Tylko kilka podstawowych składników, które zazwyczaj mamy w domu. Jeśli wolisz możesz usmażyć pączki bez nadziewania ich kremem nutella. Świetnie smakują z dodatkiem dowolnej konfitury lub marmolady. Mini pączki z nutellą to kolejna propozycja mini wypieku na Tłusty Czwartek. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na małe pączki z nutellą, które udadzą się każdemu.

Pączki z nutellą

Pączki z nutellą


SKŁADNIKI:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • olej do głębokiego smażenia

Dodatki: nutella, cukier puder.

Składniki mam w temp. pokojowej.

PRZYGOTOWANIE:

Jogurt naturalny wymieszaj z dwoma całymi jajkami i łyżką cukru z wanilią. Najlepiej zrobić to przy pomocy rózgi kuchennej bądź widelca. Cukier z wanilią możesz zastąpić zwykłym cukrem, a jogurt naturalny serkiem waniliowym w tej samej ilości.

Pączki z nutellą

Do ciasta dodaj resztę składników:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wymieszaj krótko do połączenia.

W garnku lub głębszej patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia.

Nakładaj porcję ciasta łyżką i zsuwaj palcem wprost na rozgrzany olej. Mini pączki smaż na ładny rumiany kolor. Pączków nie trzeba obracać, one same wręcz “tańczą” w gorącym oleju.

Po usmażeniu odsączaj je na papierowym ręczniku. Każdego mini pączka nadziewaj porcją nutelli. Zrobisz to przy pomocy dużej strzykawki lub rękawa cukierniczego ze specjalną końcówką.

Przed podaniem dodatkowo oprósz je cukrem pudrem.

Smacznego.

About the Author

Leave a Reply

*