default-logo

PĄCZKI PTYSIOWE

Pyszny domowy mini wypiek, na Tłusty Czwartek jak znalazł! Pączki ptysiowe (z ciasta parzonego) nie zawierają drożdży, zatem nie czekamy na wyrastanie, są małe i dość szybko się smażą, pyszniutkie! 😉 Przepis jest na 35-40 mini pączków. Gotowe posypujemy cukrem pudrem, podajemy do kawy, dobrego kakao lub aromatycznej herbaty w dobrym towarzystwie oczywiście 🙂
Ważnymi zasadami przy przygotowywaniu ciasta ptysiowego (parzonego) jest dobre zaparzenie mąki w wodzie wymieszanej z tłuszczem – masłem oraz to, aby dodawać do wystudzonego ciasta po jednym jajku i mieszać aż dobrze połączą się z masą. Dopiero wtedy wbija się kolejne jajko. Ciasto na początku nie chce połączyć się z jajkami, więc (!) niewątpliwie jednym z plusów przygotowywania wypieków ptysiowych jest nauka cierpliwości:) Polecam więc pyszne i puszyste pączki, miłe towarzystwo i wytrwałość 😉

PĄCZKI PTYSIOWE

Pączki ptysiowe


SKŁADNIKI:

  • 400 g mąki
  • 300 ml wody
  • 80 g masła
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią lub cukru wanilinowego
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania pączków

Uwagi do przepisu:

  • Składniki mam w temp. pokojowej.
  • Do przepisu można dodać więcej zwykłego cukru zamiast łączyć go z cukrem z wanilią (lub na odwrót).
  • Gotowe pączki można obtoczyć w cukrze cynamonowym, wystarczy do cukru pudru dodać większą szczyptą cynamonu.

PRZYGOTOWANIE:

  • W garnku zagotowuję wodę połączoną z masłem i zwykłym cukrem. Czekam aż składniki się rozpuszczą i połączą.
  • Wtedy dodaję przesianą mąkę oraz cukier z wanilią lub cukier wanilinowy.
  • Mieszam dokładnie i delikatnie podgrzewam garnek. Ciasto powinno nieco wyschnąć.
  • Po około 2-3 minutach, gdy ciasto zacznie odklejać się od ścianek garnka i łyżki wyłączam gaz i zdejmuję garnek z ognia.
  • Ciasto przekładam do miski i czekam aż przestygnie. Wtedy dodaję po jednym jajku i mieszam łyżką lub szybko ręką do połączenia. Na początku nie jest to łatwe, bo jajka nie chcą wmieszać się w ciasto, ale cierpliwości.. 😉 Ważne, by dodawać je pojedynczo, wmieszać w masę i wtedy dodać kolejne.

PĄCZKI PTYSIOWE

PĄCZKI PTYSIOWE

PĄCZKI PTYSIOWE

  • Z masy formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

PĄCZKI PTYSIOWE

PĄCZKI PTYSIOWE

  • W szerokim i niższym garnku rozgrzewam olej. By sprawdzić czy jest wystarczająco rozgrzany wrzucam kawałek ciasta, jeżeli skwierczy to znak, że mogę wrzucać pojedynczo swoje kuleczki.

PĄCZKI PTYSIOWE

  • Pączki wrzucam partiami i smażę około 5 minut, zależnie od temperatury tłuszczu. Można po usmażeniu sprawdzić czy pączek w środku jest dosmażony.
  • Ważne, by temp. nie była zbyt gorąca, bo pączki przypieką się a w środku będą jeszcze surowe.
  • Usmażone pączki odsączam na papierowym ręczniku. Przestudzone posypuję cukrem pudrem.

PĄCZKI PTYSIOWE

PĄCZKI PTYSIOWE

Pączki ptysiowe gotowe! Podaję do kawy, dobrego kakao lub aromatycznej herbaty. Są pyszne nie tylko od święta! Smacznego 🙂


Źródło: Pyszne 25, A. Starmach, z moimi zmianami.

About the Author

Leave a Reply

*