Pączki jabłkowe
Super pyszne mini pączki z dodatkiem tartego jabłka to świetna propozycja na szybki i łatwy deser. Pączki z tego przepisu wychodzą bardzo puszyste i mięciutkie w środku. Mini pączki jabłkowe możesz obsypać cukrem pudrem lub polać lukrem, udekorować tartą skórką pomarańczową. Pączki są proste i szybkie w przygotowaniu. Wykonasz je przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pączki jabłkowe, idealne na Tłusty Czwartek i rodzinne okazje z udziałem dzieci.
Pączki jabłkowe
SKŁADNIKI:
- 200 g mąki pszennej
- 1 średnie jabłko – 180 g
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru z wanilią
- szczypta soli
- 2 jajka
- 180 g serka waniliowego
- olej do głębokiego smażenia
Dodatki: cukier puder, lukier, polewa
Składniki mam w temp. pokojowej.
PRZYGOTOWANIE:
Serek waniliowy (np. Rolmlecz, Danio) wymieszaj z dwoma całymi jajkami i łyżką cukru z wanilią. Najlepiej zrobić to przy pomocy rózgi kuchennej bądź widelca.
Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jabłko możesz zastąpić jedną gruszką.
Starte jabłko dodaj do serka z jajkami, całość delikatnie zamieszaj. Do ciasta wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli. Składniki wymieszaj trzepaczką, krótko, tylko do połączenia.
Porady. Jeśli chcesz dodaj do ciasta dużą szczyptę cynamonu.
Cukier z wanilią możesz zastąpić cukrem zwykłym białym lub trzcinowym.
W garnku lub głębszej patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia.
Nakładaj porcję ciasta łyżką i zsuwaj palcem wprost na rozgrzany olej. Mini pączki smaż na ładny rumiany kolor. Pączków nie trzeba obracać, one same wręcz “tańczą” w gorącym oleju.
Gotowe i usmażone pączki odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj obsypane cukrem pudrem, polane lukrem lub polewą czekoladową.
Smacznego
Zasmakuj Kuchni