default-logo

OPONKI SEROWE

Zawsze chciałam je zrobić sama, bo w domu tylko mamie pomagałam. Tylko i aż:) robiłyśmy je całe stosy razem z faworkami, na Tłusty Czwartek nie próżnowałyśmy😉 jednym słowem było co dobrze podjeść do kawy, kakao lub kubka herbaty. Oponki są pulchne, miękkie, idealne do schrupania z cukrem pudrem. Dla mnie smak i powrót do dzieciństwa!

Moja uwaga: Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

SKŁADNIKI:

  • 275 g twarogu półtłustego, zmielonego
  • 275 g mąki pszennej
  • 2 jajka, u mnie L
  • 40 g cukru, u mnie drobny do wypieków
  • 20 g masła
  • 1 laska wanilii, u mnie 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczka sody oczyszczonej
  • większa szczypta soli
  • 1 litr oleju
  • opcja: 2 łyżki spirytusu, wódki (oponki mniej chłoną tłuszczu), u mnie brak
  • cukier puder do oprószenia oponek + ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru oleju

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.

Następnie dosypujemy przesianą mąkę, dodajemy masło, cukier waniliowy lub nasionka z jednej laski wanilii, proszek do pieczenia, sodę, sól, twaróg oraz spirytus (opcja). Miksujemy.

Następnie wyrabiamy gładkie ciasto rękoma, wykładamy je na stolnicę, oprószoną mąką, rozwałkowujemy na grubość ok. 6 mm.  U mnie były nieco grubsze, wyszło mi z przepisu 22 sztuki.

Za pomocą szklanki wycinam kółka, a za pomocą kieliszka mniejszą dziurkę w środku.

OPONKI SEROWE

Smażymy na rozgrzanym oleju do złotego koloru, przewracamy na drugą stronę.

OPONKI SEROWE

Odsączamy na papierowym ręczniku. Tak postępujemy aż do wyczerpania ciasta.

OPONKI SEROWE

Gotowe oprószamy porządnie cukrem pudrem!

Gotowe! SMACZNEGO;)

OPONKI SEROWE
Oponki serowe
OPONKI SEROWE
Oponki serowe

Inspirowane książką: Kuchnia Polska, P. Małecki, z moimi zmianami.

About the Author

Leave a Reply

*