Muffiny jogurtowe z brzoskwiniami i płatkami migdałów
Przepis na proste muffinki jogurtowe z brzoskwiniami z puszki posypane płatkami migdałów. Szybkie w przygotowaniu – wystarczy wymieszać rózgą wszystkie składniki, dodać owoce, napełnić foremki i piec. Pięknie pachną, świetnie smakują, są proste w wykonaniu. Nic dodać nic ująć!
Do ciasta możecie wrzucić wszelakie owoce, zarówno te świeże, wybierzcie sezonowe, jak i mrożone (bez uprzedniego rozmrażania) – będzie pysznie!
Muffiny jogurtowe z brzoskwiniami i płatkami migdałów
SKŁADNIKI:
- 4 połówki brzoskwiń z puszki pokrojonych w kostkę
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- większa szczypta sody oczyszczonej
- spora szczypta soli
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- płatki migdałów do posypania
PRZYGOTOWANIE:
W misce łączę rózgą kuchenną suche składniki. Dodaję mokre, mieszam do połączenia.
Formę na muffiny wypełniam papilotkami i wlewam ciasto do 2/3 wysokości foremki. Wtykam kilka kosteczek brzoskwiń, posypuję płatkami migdałów.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 C (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu). Formę z muffinami układam na środkowej półce piekarnika, piekę 20 minut do złotego koloru.
Muffinki jogurtowe z brzoskwiniami i płatkami migdałów gotowe!
Smacznego 😉